Składniki
- Poziom trudności: łatwe
- Źródło: Magda G.
- opakowanie ciasta francuskiego
- paczka mrożonego szpinaku
- suszone pomidory w oleju (jakieś pół słoika)
- ser feta
- filet z kurczaka lub indyka (opcjonalnie)
- cebula
- dużo czosnku
- 2-3 jajka
- śmietana (pół dużego kubka)
Przygotowanie
Drobno siekam cebulę i przysmażam na łyżce / dwóch oleju, w którym są suszone pomidory. Dodaję kurczaka pokrojonego w drobną kostkę. Jak już mięcho będzie obsmażone, to dodaję ok. pół słoika (można cały, jak kto lubi) pokrojonych drobno suszonych pomidorów. Chwilkę przesmażam wszystko razem, żeby mięso nabrało aromatu od pomidorów. Dodaję szpinak. Mieszam od czasu do czasu, żeby się nie przypaliło i sprawdzam stan rozmrożenia szpinaku. Jak już będzie rozmrożony i trochę przesmażony z resztą, wyłączam patelnię i dodaję ser feta pokrojony w kostkę. Mieszam z resztą farszu, ale pilnuję, żeby się za bardzo nie roztopił. Do tego dodaję dużo posiekanego czosnku (nie smażę go, żeby nie zgorzkniał).
W międzyczasie nagrzewam piekarnik do temp. 180st., wykładam formę do tarty, ciastem francuskim. Nakładam nieco schłodzony farsz. Rozbijam jajka, mieszam ze śmietaną (można też dodać odrobinę mleka, żeby rzadsze było) na jednolitą masę. Wlewam na farsz i wsadzam do piekarnika na ok. 40 - 50 min. Najlepsza jest świeża i na ciepło.
Tagi: ciasto francuskie, czosnek, feta, kurczak
Skomentuj ten przepis