Przepisy kulinarne z ciasto francuskie

Szparagi w cieście francuskim

Szparagi w cieście francuskim

Szparagi opłukać, odłamać i wyrzucić zdrewniałe grubsze końce.
Ciasto francuskie rozwałkować, wyciąć 6 kwadratów i ułożyć je na blaszce do pieczenia. Przykryć plasterkiem lub połową większego plasterka szynki, na środek, po ukosie kwadratu położyć szparagi, pośrodku posypać tartym serem.
Najpierw owinąć szynkę wokół szparagów, a następnie ciasto francuskie. Wystające szparagi posmarować oliwą i posypać solą.
Blaszkę wstawić do piekarnika i piec przez 12 minut w piekarniku nagrzanym do 220'C.

Rogaliki z ciasta francuskiego z jabłkami

Rogaliki z ciasta francuskiego z jabłkami

Pomysł na szybki podwieczorek albo przekąskę do kawy.
Ciasto francuskie lekko rozwałkować. Pociąć wzdłuż na ok. 6cm paski, następnie pośrodku w poprzek. Każdy z powstałych prostokątów przeciąć tak, by powstały dwa trójkąty. Przy najkrótszym boku trójkątów ułożyć po kawałku obranego jabłka, posypać go cynamonem. Zwijać trójkąty ciasta od najkrótszego boku ku wierzchołkowi. Każdy posmarować białkiem i posypać cukrem. Piec w piekarniku nagrzanym do 150'C ok. 15-20 min.
Do środka zamiast jabłek można włożyć dowolne owoce, nutellę, musy lub dżemy owocowe.

Tarta z boczkiem, porami i kukurydzą

Tarta z boczkiem, porami i kukurydzą

Boczek pokrojony w kostkę wrzucamy na patelnię i smażymy aż do wytopienia tłuszczu. Przekładamy do jakiejś miseczki. Pory myjemy, przekrajamy wzdłuż na pół i kroimy (już poprzecznie) na niezbyt cienkie paski (ok.5mm). Wrzucamy na pozostały po boczku tłuszcz i smażymy do miękkości.
W misce roztrzepujemy 3 jajka, dodajemy mleko, starty żółty ser i kukurydzę i mieszamy.
Dodajemy ostygnięty boczek i pory.
Formę do tarty smarujemy tłuszczem, nakładamy ciasto francuskie i wlewamy masę.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok.40 - 50 min.

Tarta ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą oraz drobiem

Drobno siekam cebulę i przysmażam na łyżce / dwóch oleju, w którym są suszone pomidory. Dodaję kurczaka pokrojonego w drobną kostkę. Jak już mięcho będzie obsmażone, to dodaję ok. pół słoika (można cały, jak kto lubi) pokrojonych drobno suszonych pomidorów. Chwilkę przesmażam wszystko razem, żeby mięso nabrało aromatu od pomidorów. Dodaję szpinak. Mieszam od czasu do czasu, żeby się nie przypaliło i sprawdzam stan rozmrożenia szpinaku. Jak już będzie rozmrożony i trochę przesmażony z resztą, wyłączam patelnię i dodaję ser feta pokrojony w kostkę. Mieszam z resztą farszu, ale pilnuję, żeby się za bardzo nie roztopił. Do tego dodaję dużo posiekanego czosnku (nie smażę go, żeby nie zgorzkniał).
W międzyczasie nagrzewam piekarnik do temp. 180st., wykładam formę do tarty, ciastem francuskim. Nakładam nieco schłodzony farsz. Rozbijam jajka, mieszam ze śmietaną (można też dodać odrobinę mleka, żeby rzadsze było) na jednolitą masę. Wlewam na farsz i wsadzam do piekarnika na ok. 40 - 50 min. Najlepsza jest świeża i na ciepło.