Składniki
- Czas przygotowania: 10 min
- Czas gotowania: 30 min
- Ilość porcji: 4
- Poziom trudności: łatwe
- 0,5 kg obranej dyni
- 2 nieduże marchewki
- 1 średni ziemniak
- 2 pomidory bez pestek (ewent. 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego)
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
- przyprawy: sól, pieprz, szczypta imbiru, większa szczypta gałki muszkatołowej
- do podania: grzanki i/lub prażone pestki dyni
Przygotowanie
Warzywa obrać, pokroić w większą kostkę i poddusić na oliwie. Jak trochę zmiękną, zalać wodą do przykrycia warzyw i gotować pod przykryciem na małym ogniu ok. 20 minut. Zblendować i doprawić.
Podawać z grzankami i/lub uprażonymi pestkami dyni.
Tagi: czosnek, dynia, gałka muszkatołowa, imbir, marchewka, pomidory, zupa
Skomentuj ten przepis