Składniki
- Czas przygotowania: 10 min
- Czas gotowania: 30 min
- Ilość porcji: 3
- Poziom trudności: łatwe
- Źródło: Mniami
- 2 piersi z kurczaka
- 3 torebki ryżu
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1/2 łyżki tartego świeżego imbiru
- przyprawy: 1 łyżeczka garam masala, 1 szczypta chili, 1 łyżeczka czerwonej papryki, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/2 łyżeczki kolendry, 1 szczypta gałki muszkatołowej
- sól
- olej do smażenia
Przygotowanie
Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. Cebulę pokroić w kostkę, usmażyć na oleju. Dodać do niej starty imbir i przyprawy i podsmażać razem ok. 2-3 minuty. Dodać posiekany czosnek i pokrojone w kostkę mięso. Podsmażać razem ok.10 minut. Wlać pomidory razem z zalewą i smażyć jeszcze kilka minut. Dodać ryż, wymieszać. Doprawić do smaku solą.
A czy przypadkiem do Biryani nie dodaje sie szafranu? wg mnie tak jest w oryginalnych hinduskich recepturach