Kurczak biryani - przepis

Kurczak biryani
słabejest okdobrebardzo dobrerewelacja! (2 głosów, ocena: 5,00)
Loading...

Składniki

  • Czas przygotowania: 10 min
  • Czas gotowania: 30 min
  • Ilość porcji: 3
  • Poziom trudności: łatwe
  • Źródło:
  • 2 piersi z kurczaka
  • 3 torebki ryżu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1/2 łyżki tartego świeżego imbiru
  • przyprawy: 1 łyżeczka garam masala, 1 szczypta chili, 1 łyżeczka czerwonej papryki, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/2 łyżeczki kolendry, 1 szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • olej do smażenia

Przygotowanie

Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. Cebulę pokroić w kostkę, usmażyć na oleju. Dodać do niej starty imbir i przyprawy i podsmażać razem ok. 2-3 minuty. Dodać posiekany czosnek i pokrojone w kostkę mięso. Podsmażać razem ok.10 minut. Wlać pomidory razem z zalewą i smażyć jeszcze kilka minut. Dodać ryż, wymieszać. Doprawić do smaku solą.

Tagi: , ,

1 komentarz

  1. sobanek 6 października 2013 at 20:21 Reply

    A czy przypadkiem do Biryani nie dodaje sie szafranu? wg mnie tak jest w oryginalnych hinduskich recepturach

Wykorzystałaś/(eś) ten przepis w swojej kuchni? Podziel się z nami swoją opinią!

Skomentuj ten przepis

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *