Składniki
- Czas przygotowania: 10 min
- Czas gotowania: 25 min
- Poziom trudności: łatwe
- opakowanie ciasta francuskiego
- 1 jabłko
- 1 białko
- przyprawy: cukier, cynamon
Przygotowanie
Pomysł na szybki podwieczorek albo przekąskę do kawy.
Ciasto francuskie przeciąć w poprzek oraz wzdłuż na 4 równe prostokąty. Następnie każdy z powstałych prostokątów przeciąć wzdłuż na 3 części a potem każdy z 12 małych prostokątów na ukos tak, by powstały dwa trójkąty. W sumie będzie ich 24. Przy najkrótszym boku trójkątów ułożyć po kawałku obranego jabłka, posypać go cynamonem. Zwijać trójkąty ciasta od najkrótszego boku ku wierzchołkowi. Każdy posmarować białkiem i posypać cukrem. Piec w piekarniku nagrzanym do 150'C ok. 20-25 min. aż będą złote.
Do środka zamiast jabłek można włożyć dowolne owoce, nutellę, musy lub dżemy owocowe.
Tagi: ciasto francuskie, cynamon, jabłko
Skomentuj ten przepis