Składniki
- Czas przygotowania: 10 min
- Czas gotowania: 25 min
- Ilość porcji: 3
- Poziom trudności: łatwe
- Źródło: Make cooking easier
- płat łososia, filet ok. 0,5kg
- 2 cukinie
- 1/2 cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 1/4 szklanki oliwy
- przyprawy: sól morska, świeżo zmielony pieprz, tymianek, chili
- masło do wysmarowania formy
Przygotowanie
Łososia myjemy, osuszamy i kroimy na porcje. Lekko skrapiamy sokiem z cytryny oraz posypujemy solą, pieprzem i tymiankiem.
Cukinie dokładnie myjemy, kroimy w półplasterki i przekładamy do miski. Zalewamy mieszaniną oliwy z solą, pieprzem, tymiankiem i chili. Dobrze mieszamy.
Łososia układamy w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Po bokach układamy cukinie. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek a na łososiu układamy cząstki cytryny.
Pieczemy ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200'C.
Jednocześnie możemy upiec ziemniaczki pokrojone w półksiężyce. W ten sposób otrzymamy smaczny i szybki obiad.
Mniam, mniam…..:D
Pyszności, ale narobiłam sobie smaku, w lidlu właśnie promocja na łososia, na pewno się skuszę:)
Włożyłam do pieca… Umieram z ciekawości.
Ryba wyśmienita. Posypałam ja orzeszkami pinii – mmmm…
Jednak cukinia się nie dopiekła, ale to dlatego, że pokroiłam ją na grubsze plastry. Byłam pewna, że szybko zmięknie.
Dziękuję za dobry przepis.