Składniki
- Czas przygotowania: 5 min
- Czas gotowania: 15 min
- Ilość porcji: 3
- Poziom trudności: łatwe
- Źródło: Kwestia Smaku
- 3 porcje makaronu pióra
- 1 mała cukinia ze skórką
- 12 zielonych szparagów
- 2-3 małe młode cebulki
- 2 łyżki masła
- 2 jajka
- 4 łyżki mascarpone
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- świeża kolendra
Przygotowanie
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić. W międzyczasie opłukać cukinię i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Szparagi opłukać, odłamać twarde końce, pokroić na kilku centymetrowe kawałki. Cebulkę pokroić w drobną kosteczkę.
Na patelni roztopić masło, dodać szparagi, posypać solą i podsmażyć na umiarkowanym ogniu przez kilka minut aż zmiękną, ale będą jeszcze jędrne i chrupiące. Następnie dodać startą cukinię i pokrojoną cebulkę, smażyć mieszając przez około 1 - 2 minuty. Doprawić solą i pieprzem.
Jajka wbić do miski, dodać mascarpone i rozbełtać widelcem, niekoniecznie bardzo dokładnie, doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Odstawić patelnię z warzywami z ognia i wlać masę, cały czas mieszać aż powstały sos pokryje warzywa i wszystko razem się podgrzeje - masa nie może się ściąć (jak jajecznica), ma pozostać kremowa, w razie potrzeby można ustawić patelnię z powrotem na malutkim ogniu. Dodać makaron i wymieszać. Nałożyć na talerze i posypać świeżą kolendrą. Doprawić w razie konieczności solą i pieprzem
Tagi: cukinia, kolendra, makaron, mascarpone, szparagi
Skomentuj ten przepis