Składniki
- Czas przygotowania: 15 min
- Czas gotowania: 45 min
- Poziom trudności: łatwe
- 1kg rabarbaru
- 1 kostka (250g) margaryny + do wysmarowania blachy
- 5 jajek
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki mleka
- bułka tarta do wysypania blachy
Przygotowanie
Rabarbar obrać, umyć, pokroić na ok. 1cm plasterki i odstawić.
Margarynę utrzeć z żółtkami. Dodać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i całość ponownie utrzeć. Odłożyć łyżkę ciasta, pozostałą część rozłożyć na blachę wysmarowaną margaryną i wysypaną bułką. Będzie się kleić, więc najlepiej zrobić to mokrą dłonią. Na ciasto rozłożyć pokrojony rabarbar.
Białka ubić na sztywno dodając pod koniec cukier, a następnie mąkę ziemniaczaną. Pianę wyłożyć na rabarbar.
Pozostawioną łyżkę ciasta zmiksować z mlekiem, tak by powstało coś w rodzaju rzadkiego ciasta naleśnikowego. Polać tym niejednolicie pianę.
Piec ok. 45 minut w 150-170'.
Tagi: rabarbar
Skomentuj ten przepis