Składniki
- Ilość porcji: 4
- Poziom trudności: łatwe
- Źródło: Kwestia Smaku
- 30 muszli makaronowych
- kulka mozzarelli
- 300 g serka ricotta (twarożku)
- 4 pełne łyżki mascarpone
- 2/3 szklanki tartego parmezanu
- 2 małe białka jaja
- 1 puszka (400 g) pomidorów w kawałkach bez skórek
- 1/2 szklanki sosu pomidorowego (przecieru, passaty)
- 1 łyżeczka suszonego oregano lub suszonej bazylii
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz, cukier
- oliwa extra vergine do polania
Nadzienie
Sos pomidorowy
Przygotowanie
Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić. Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Wymieszać składniki nadzienia: poszarpaną mozzarellę, serek ricotta, mascarpone, parmezan (3 łyżki odłożyć) oraz białka. Nadziać muszle i odłożyć.
Pomidory z puszki wlać do miski, wymieszać z sosem pomidorowym, oregano, doprawić solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz 1 - 2 łyżeczkami cukru.
Powstały sos wylać do żaroodpornego naczynia, na wierzchu położyć nadziane muszle, posypać resztą parmezanu, skropić 2 - 3 łyżami oliwy extra vergine i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 20 - 25 minut, aż potrawa zacznie bulgotać. Można posypać świeżą bazylią.
Tagi: makaron
Skomentuj ten przepis