Muszle z czterema serami zapiekane w sosie pomidorowym - przepis

Muszle z czterema serami zapiekane w sosie pomidorowym
słabejest okdobrebardzo dobrerewelacja! (1 głosów, ocena: 5,00)
Loading...

Składniki

  • Ilość porcji: 4
  • Poziom trudności: łatwe
  • Źródło:
  • 30 muszli makaronowych

  • Nadzienie
  • kulka mozzarelli
  • 300 g serka ricotta (twarożku)
  • 4 pełne łyżki mascarpone
  • 2/3 szklanki tartego parmezanu
  • 2 małe białka jaja

  • Sos pomidorowy
  • 1 puszka (400 g) pomidorów w kawałkach bez skórek
  • 1/2 szklanki sosu pomidorowego (przecieru, passaty)
  • 1 łyżeczka suszonego oregano lub suszonej bazylii
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz, cukier

  • oliwa extra vergine do polania

Przygotowanie

Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić. Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Wymieszać składniki nadzienia: poszarpaną mozzarellę, serek ricotta, mascarpone, parmezan (3 łyżki odłożyć) oraz białka. Nadziać muszle i odłożyć.
Pomidory z puszki wlać do miski, wymieszać z sosem pomidorowym, oregano, doprawić solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz 1 - 2 łyżeczkami cukru.
Powstały sos wylać do żaroodpornego naczynia, na wierzchu położyć nadziane muszle, posypać resztą parmezanu, skropić 2 - 3 łyżami oliwy extra vergine i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 20 - 25 minut, aż potrawa zacznie bulgotać. Można posypać świeżą bazylią.

Tagi:

Wykorzystałaś/(eś) ten przepis w swojej kuchni? Podziel się z nami swoją opinią!

Skomentuj ten przepis

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *