Składniki
- Poziom trudności: łatwe
- 1,5 kg kiszonej kapusty
- 1 kg żeberek z kością
- kilka suszonych grzybków
- 20-30 dkg boczku
- 1 laska kiełbasy zwyczajnej, jałowcowej, chłopskiej etc.
- 1 spora cebula
- mała puszka przecieru pomidorowego
- przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz, majeranek, cukier
Przygotowanie
Kapustę lekko pokroić. Wrzucić do garnka razem z żeberkami i grzybkami. Całość zalać do całkowitego przykrycia wodą i gotować. Jak kości zaczną odchodzić od mięsa, wyciągnąć żeberka, oddzielić od kości i pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić z powrotem. Cały czas gotować. Na patelni zeszklić cebulkę, dodać pokrojony boczek i kiełbasę. Całość lekko przyrumienić. Dodać do bigosu. Wciąż gotując doprawić zielem, liśćmi, pieprzem, majerankiem, solą (niekoniecznie, jeśli kapusta była dość słona). Dodać przecier pomidorowy. Na koniec dorzucić 1/2 - 1 łyżeczkę cukru.
Bigos jest tym lepszy, im dłużej się gotuje. Jak mówi moja mama, mocy urzędowej nabiera dopiero następnego dnia.
Tagi: kiełbasa, kiszona kapusta, żeberka
Skomentuj ten przepis