Bigos - przepis

Bigos
słabejest okdobrebardzo dobrerewelacja! (1 głosów, ocena: 5,00)
Loading...

Składniki

  • Poziom trudności: łatwe
  • 1,5 kg kiszonej kapusty
  • 1 kg żeberek z kością
  • kilka suszonych grzybków
  • 20-30 dkg boczku
  • 1 laska kiełbasy zwyczajnej, jałowcowej, chłopskiej etc.
  • 1 spora cebula
  • mała puszka przecieru pomidorowego
  • przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz, majeranek, cukier

Przygotowanie

Kapustę lekko pokroić. Wrzucić do garnka razem z żeberkami i grzybkami. Całość zalać do całkowitego przykrycia wodą i gotować. Jak kości zaczną odchodzić od mięsa, wyciągnąć żeberka, oddzielić od kości i pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić z powrotem. Cały czas gotować. Na patelni zeszklić cebulkę, dodać pokrojony boczek i kiełbasę. Całość lekko przyrumienić. Dodać do bigosu. Wciąż gotując doprawić zielem, liśćmi, pieprzem, majerankiem, solą (niekoniecznie, jeśli kapusta była dość słona). Dodać przecier pomidorowy. Na koniec dorzucić 1/2 - 1 łyżeczkę cukru.

Bigos jest tym lepszy, im dłużej się gotuje. Jak mówi moja mama, mocy urzędowej nabiera dopiero następnego dnia.

Tagi: , ,

Wykorzystałaś/(eś) ten przepis w swojej kuchni? Podziel się z nami swoją opinią!

Skomentuj ten przepis

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *