Przepisy kulinarne z kiszona kapusta

Kwasnica

Kwaśnica

Żeberka podzielić na porcje, połowę boczku pokroić w dość grube plastry. Przygotowane w ten sposób mięso gotować w ok. 2 litrach wody razem z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i suszonymi grzybami tak długo, aż zacznie odchodzić od kości. Wtedy dorzucić czosnek i dość drobno pokrojoną kiszoną kapustę. Gotować aż kapusta będzie miękka. Resztę boczku pokroić w kostkę i zrumienić w rondelku razem z pokrojoną drobno cebulą. Dodać do zupy. Doprawić świeżo mielonym pieprzem i dolać ok. szklankę soku z kapusty (w zależności od tego jak kwaśna była kapusta). Zagotować.
Podawać w miseczkach, rozkładając do każdej porcję żeberek i boczku.

bigos

Bigos

Kapustę lekko pokroić. Wrzucić do garnka razem z żeberkami i grzybkami. Całość zalać do całkowitego przykrycia wodą i gotować. Jak kości zaczną odchodzić od mięsa, wyciągnąć żeberka, oddzielić od kości i pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić z powrotem. Cały czas gotować. Na patelni zeszklić cebulkę, dodać pokrojony boczek i kiełbasę. Całość lekko przyrumienić. Dodać do bigosu. Wciąż gotując doprawić zielem, liśćmi, pieprzem, majerankiem, solą (niekoniecznie, jeśli kapusta była dość słona). Dodać przecier pomidorowy. Na koniec dorzucić 1/2 - 1 łyżeczkę cukru.

Bigos jest tym lepszy, im dłużej się gotuje. Jak mówi moja mama, mocy urzędowej nabiera dopiero następnego dnia.