Kwaśnica - przepis

Kwaśnica
słabejest okdobrebardzo dobrerewelacja! (4 głosów, ocena: 4,75)
Loading...

Składniki

  • Ilość porcji: 4
  • Poziom trudności: łatwe
  • 0,5kg żeberek (najlepiej wędzonych)
  • 30dag wędzonego boczku
  • 0,5kg kiszonej kapusty
  • 200-500ml soku z kiszonej kapusty
  • kilka suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy: 3 liście laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego, pieprz

Przygotowanie

Żeberka podzielić na porcje, połowę boczku pokroić w dość grube plastry. Przygotowane w ten sposób mięso gotować w ok. 2 litrach wody razem z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i suszonymi grzybami tak długo, aż zacznie odchodzić od kości. Wtedy dorzucić czosnek i dość drobno pokrojoną kiszoną kapustę. Gotować aż kapusta będzie miękka. Resztę boczku pokroić w kostkę i zrumienić w rondelku razem z pokrojoną drobno cebulą. Dodać do zupy. Doprawić świeżo mielonym pieprzem i dolać ok. szklankę soku z kapusty (w zależności od tego jak kwaśna była kapusta). Zagotować.
Podawać w miseczkach, rozkładając do każdej porcję żeberek i boczku.

Tagi: , ,

Wykorzystałaś/(eś) ten przepis w swojej kuchni? Podziel się z nami swoją opinią!

Skomentuj ten przepis

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *