Składniki
- Czas przygotowania: 15 min
- Czas gotowania: 45 min
- Ilość porcji: 4
- Poziom trudności: łatwe
- Źródło: Kasia K.
- 1kg białej kapusty
- 30 dkg pieczarek
- 40 dkg piersi z kurczaka
- 6 łyżek sosu sojowego
- 5 łyżek oleju do smażenia
- panierka do mięsa: 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki cukru, 1 łyżka chili (można zmniejszyć ilość bo jest bardzo ostre)
Przygotowanie
Kapustę pokroić w kwadraty 1-2cm, pieczarki w plasterki, mięso w długie wąskie słupki.
Pieczarki udusić z 4 łyżkami sosu sojowego aż wyparuje sok a pieczarki będą brązowieć. Odstawić.
Mięso obtoczyć w panierce i szybko obsmażyć na 2 łyżkach oleju obracając, bo łatwo przywiera (w razie konieczności dolać olej). Po 5 minutach smażenia dodać ok. 2 łyżki sosu sojowego i smażyć obracając jeszcze 2 minuty. Odstawić.
Kapustę wrzucić do woka (duże patelni albo sporego garnka) i podsmażyć ok. 15 minut na 3 łyżkach oleju aż się lekko zeszkli. Dodać przygotowane wcześniej pieczarki oraz mięso i dusić jeszcze kilka minut.
Skomentuj ten przepis