Składniki
- Czas przygotowania: 5 min
- Czas gotowania: 25 min
- Ilość porcji: 6
- Poziom trudności: łatwe
- Źródło: am mniam
- 1 szklanka zielonej soczewicy
- 2 pory
- 1 brokuł
- 2 łyżki oliwy
- 1-1,5 litra wody lub bulionu
- przyprawy: 2 łyżeczki majeranku, 1 łyżeczka lubczyku, 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej, sól, pieprz
- kilka kropli soku z cytryny
Przygotowanie
Soczewicę wypłukać i ugotować w małej ilości wody z dodatkiem majeranku.
Pory umyć, pokroić w półplasterki i zeszklić w sporym garnku na oliwie. Dodać brokuła podzielonego na różyczki i umytego (kilka malutkich różyczek zostawić do podania), zalać wodą lub bulionem tak, by go przykryła i gotować bez przykrycia, aż brokuł będzie miękki ale nadal jędrny i ładnie zielony. Zdjąć z ognia, dodać połowę soczewicy i zblendować. Przyprawić majerankiem, lubczykiem, gałką, solą i pieprzem. Dodać sok z cytryny, wymieszać. Podawać z resztą soczewicy i malutkimi różyczkami surowego brokuła.
Skomentuj ten przepis