Składniki
- Czas przygotowania: 15 min
- Czas gotowania: 1 godz
- Ilość porcji: 6
- Poziom trudności: łatwe
- Źródło: Qchenne inspiracje
- 2 kilogramy młodej marchewki
- 1 cebula
- 4 średnie ziemniaki
- imbir w korzeniu (kilka cm )
- 400 ml mleka kokosowego
- sól
- oliwa
- do podania: pestki dyni
Przygotowanie
Na łyżce oliwy podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy się zeszkli, dodajemy pokrojoną w talarki marchewkę i pokrojone w kostkę ziemniaki. Smażymy 2-3 minuty często mieszając po czym zalewamy wodą tak, aby w całości zakryła warzywa (1,5-2 litry). Dodajemy obrany imbir i gotujemy zupę, aż marchewka będzie miękka.
Lekko wystudzoną zupę blendujemy, dodajemy mleko kokosowe i solimy do smaku.
Podajemy z prażonymi pestkami dyni.
Tagi: mleko kokosowe
Skomentuj ten przepis