Składniki
- Ilość porcji: 4
- Poziom trudności: łatwe
- 0,5kg żeberek (najlepiej wędzonych)
- 30dag wędzonego boczku
- 0,5kg kiszonej kapusty
- 200-500ml soku z kiszonej kapusty
- kilka suszonych grzybów
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy: 3 liście laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego, pieprz
Przygotowanie
Żeberka podzielić na porcje, połowę boczku pokroić w dość grube plastry. Przygotowane w ten sposób mięso gotować w ok. 2 litrach wody razem z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i suszonymi grzybami tak długo, aż zacznie odchodzić od kości. Wtedy dorzucić czosnek i dość drobno pokrojoną kiszoną kapustę. Gotować aż kapusta będzie miękka. Resztę boczku pokroić w kostkę i zrumienić w rondelku razem z pokrojoną drobno cebulą. Dodać do zupy. Doprawić świeżo mielonym pieprzem i dolać ok. szklankę soku z kapusty (w zależności od tego jak kwaśna była kapusta). Zagotować.
Podawać w miseczkach, rozkładając do każdej porcję żeberek i boczku.
Tagi: boczek, kiszona kapusta, żeberka
Skomentuj ten przepis