Składniki
- Ilość porcji: 3
- Poziom trudności: łatwe
- Źródło: Kwestia Smaku
- 450 g jogurtu greckiego lub naturalnego
- 4 jajka
- 4 łyżki oleju roślinnego lub roztopionego masła
- 5 łyżek cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 250 g jagód
Przygotowanie
W większej misce zmiksować jogurt z jajkami i 4 łyżkami oleju, dodać cukier, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą. Zmiksować do połączenia się składników w gładką i jednolitą masę. Dodać jagody i delikatnie wymieszać łyżką.
Placki smażyć na niezbyt dużym ogniu, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione.
Posypać cukrem pudrem. Można też podawać z bitą śmietaną, syropem klonowym.
Skomentuj ten przepis