Składniki
- Czas przygotowania: 12 dni
- Poziom trudności: łatwe
- Źródło: niebo na talerzu
- kawałek schabu (1-1,5 kg) niezbyt szerokiego
- 150 g cukru
- 0,5 kg lub soli niejodowanej gruboziarnistej
- 1/2 główki czosnku
- 2 łyżki majeranku
- mielony pieprz
- do suszenia: arkusz gazy i sznurek
Przygotowanie
Schabu nie myć. Obsypać go cukrem i odstawić w naczyniu do lodówki na noc. Powstały syrop wylać, cukier zgarnąć z mięsa. Do suchego naczynia wsypać grubą warstwę soli i ułożyć na niej schab. Odstawić do lodówki na 12 godzin. Zmienić sól na nową i ułożyć schab na drugiej stronie i znów odstawić do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie dokładnie zgarnąć ze schabu dłonią sól, natrzeć mięso roztartym czosnkiem, posypać pieprzem i majerankiem, zawinąć w gazę i zawiązać sznurkiem. Powiesić w suchym, przewiewnym miejscu o temperaturze pokojowej na 7 - 10 dni.
Po ususzeniu przechowywać w lodówce.
Tagi: domowe wędliny, schab, suszony schab
Skomentuj ten przepis