Schab suszony po wileńsku - przepis

Schab suszony po wileńsku
słabejest okdobrebardzo dobrerewelacja! (1 głosów, ocena: 5,00)
Loading...

Składniki

  • Czas przygotowania: 12 dni
  • Poziom trudności: łatwe
  • Źródło:
  • kawałek schabu (1-1,5 kg) niezbyt szerokiego
  • 150 g cukru
  • 0,5 kg lub soli niejodowanej gruboziarnistej
  • 1/2 główki czosnku
  • 2 łyżki majeranku
  • mielony pieprz
  • do suszenia: arkusz gazy i sznurek

Przygotowanie

Schabu nie myć. Obsypać go cukrem i odstawić w naczyniu do lodówki na noc. Powstały syrop wylać, cukier zgarnąć z mięsa. Do suchego naczynia wsypać grubą warstwę soli i ułożyć na niej schab. Odstawić do lodówki na 12 godzin. Zmienić sól na nową i ułożyć schab na drugiej stronie i znów odstawić do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie dokładnie zgarnąć ze schabu dłonią sól, natrzeć mięso roztartym czosnkiem, posypać pieprzem i majerankiem, zawinąć w gazę i zawiązać sznurkiem. Powiesić w suchym, przewiewnym miejscu o temperaturze pokojowej na 7 - 10 dni.
Po ususzeniu przechowywać w lodówce.

Tagi: , ,

Wykorzystałaś/(eś) ten przepis w swojej kuchni? Podziel się z nami swoją opinią!

Skomentuj ten przepis

Twój adres email nie zostanie opublikowany.