Przepisy kulinarne z kakao
Muffinki waniliowo-kakaowe
W jednej misce wymieszać składniki suche (mąka, proszek do pieczenia, cukier), w drugiej mokre (jajko, mleko, olej). Połączyć mokre z suchymi. Rozdzielić powstałe ciasto na 2 części. Do jednaj dodać cukier waniliowy, do drugiej kakao, obie zamieszać do połączenia składników. Ciasto nakładać do foremek do 3/4 wysokości na przemian (trochę jasnego, trochę ciemnego) i piec ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 175'C.
Porcja wystarcza na około 15 muffinek.
Muffinki czekoladowe
W jednej misce wymieszać składniki suche (mąka, cukier, proszek, kakao, czekolada), w drugiej mokre (olej, jajko, mleko). Połączyć mokre z suchymi. Ciasto nakładać do foremek i piec ok. 17-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200'C.
Muffinki mocno czekoladowe
Do dużej miski wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i cukier puder. Wszystko razem dokładnie wymieszać. W drugiej misce połączyć mleko, olej i jajko. Do miski z suchymi składnikami przelać składniki mokre, wymieszać łyżką niekoniecznie bardzo dokładnie. Na koniec dodać pół tabliczki posiekanej czekolady i jeszcze raz delikatnie wymieszać.
Gotowe ciasto przekładać do foremek, wierzch posypać resztą posiekanej czekolady.
Piec w temperaturze 185'C około 20 minut.
Murzynek
Margarynę, cukier i kakao zalać wodą i podgrzewać do rozpuszczenia, ale nie gotować. Z powstałej masy odlać pół szklanki na polewę. Resztę ostudzić, zmieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Wbić żółtka. Z białek ubić pianę i dodać do masy. Delikatnie wymieszać. Piec w większej keksówce ok. 60 min w piekarniku nagrzanym do 180'C. Jeszcze ciepły polać polewą.
Brownie z Guinnessem
Blaszkę o wymiarach 20×30 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Czekoladę pokrój i razem z pokrojonym masłem daj do metalowej lub żaroodpornej miski, a następnie rozpuść wszystko na parze stawiając miskę nad garnkiem z gotującą się wodą.
W misce wymieszaj mąkę z proszkiem, kakao i cukrem. Dodaj rozpuszczoną czekoladę z masłem i wymieszaj.
Ubij mikserem jaja. Do ubitych jaj dodaj czekoladową masę i nadal ubijaj, aż będzie gładka. Dodaj Guinnessa i wymieszaj.
Masę wylej na blaszkę i wyrównaj.
Piecz 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180'C.
Muffinki z Coca-Colą
W jednym naczyniu wymieszać suche składniki (mąkę, proszek, kakao, cukier) a w drugim mokre (roztrzepane jajka, olej, colę, cherry brandy). Wlać mokre do suchych i krótko wymieszać tylko do połączenia się składników. Ciasto wyłożyć do foremek do wysokości 3/4. Piec około 25 minut w 200'C.
Zamiast Coca-Coli można użyć na przykład wody, wtedy muffinki będą mniej słodkie. Woda powinna być jednak gazowana, bo tylko wtedy muffinki będą takie lekkie.
Cielak
Ciasto. Margarynę z cukrem, wodą i kakao zagotować i ostudzić. Do ostudzonej masy dodawać powoli mieszając mąkę z proszkiem a następnie żółtka. Na koniec dodać ubitą pianę z jajek i delikatnie wymieszać.
Ser. Margarynę utrzeć z serem i cukrem pudrem oraz żółtkami a na koniec z budyniem. Dodać pianę ubitą z jajek i delikatnie wymieszać.
Na blaszce wykładać łyżką na przemian ciasto i ser. Najłatwiej większość ciasta ułożyć z przerwami (będzie się rozlewać) a tam, gdzie jest go mniej, wyłożyć ser. Następie wylać resztę ciasta, żeby wyrównać.
Piec ok. 50 minut w 175'C.