Przepisy kulinarne z kapusta pekińska

Szybkie gołąbki

Mielone wymieszać z drobno pokrojoną kapustą i cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ugotowanym na sypko ryżem i jajkami. Doprawić do smaku. Dodać bułkę tartą, żeby się dobrze kleiło i lepić spore kotleciki. Kotleciki obsmażyć na patelni i przełożyć do garnka z szerokim dnem. Zalać gorącym bulionem zaprawionym przecierem pomidorowym. Gotować pod przykryciem na małym ogniu około godziny. Podawać z odrobiną bulionu, w którym się gotowały albo z sosem pomidorowym.

Sałatka gyros

Piersi z kurczaka pokroić na niewielkie kawałki i posypać przyprawą gyros. Podsmażyć na złoto na rozgrzanym na patelni oleju. W międzyczasie obrać cebulę i pokroić w krążki. Gorące mięso razem z olejem przełożyć do sporej miski. Na to szybko wrzucić cebulę i przykryć czymś, by zmiękła. Po wystygnięciu dodać kukurydzę, drobno pokrojoną kapustę pekińską oraz pokrojone w małe kostki ogórki. Zamieszać. Można doprawić jeszcze pieprzem i solą a także dodać trochę majonezu i/lub ketchupu.

Gołąbki z kapusty pekińskiej

Ugotować ryż. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulkę i pieczarki. Przygotować farsz: mięso, ugotowany ryż i cebulkę z pieczarkami. Doprawić solą i pieprzem.
W szerokim garnku zagotować wodę. Odciąć ok. 15-20 największych liści kapusty i sparzyć, aż będą odpowiednio miękkie. Na każdy liść nakładać trochę farszu i zawijać gołąbki.
W dużym garnku na dnie ułożyć kilka liści kapusty, na nich zawinięte gołąbki i całość zalać bulionem pomidorowym (woda albo bulion, przecier pomidorowy, przyprawy) tak, żeby praktycznie je zakrył. Dusić pod przykryciem około godzinę na małym ogniu.
Podawać z sosem pomidorowym.

Pozostałą kapustę można zużyć do przygotowania sałatki np. z kukurydzą i oliwą.