Przepisy kulinarne z kurczak
Casserole z kurczakiem, ziemniakami i fasolką
Udka osuszyć dokładnie papierowymi ręcznikami, jeśli były w lodówce, należy je wcześniej ocieplić w temperaturze pokojowej. Doprawić solą morską, odłożyć.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Przygotować garnek lub naczynie żaroodporne.
Ziemniaki obrać, pokroić na 1-2 cm plasterki, opłukać w zimnej wodzie i dokładnie osuszyć.
Rozgrzać oliwę na dużej patelni, położyć udka skórką do dołu i smażyć przez około 3 - 4 minuty, aż skórka będzie chrupiąca i złota, przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze przez około 2 - 3 minuty. Udka przełożyć do garnka lub naczynia, a na patelnię włożyć ziemniaki oraz czosnek w łupinkach, smażyć przez około 3 - 4 minuty, przełożyć do naczynia z kurczakiem.
Fasolę odcedzić na sicie, przepłukać zimną wodą, odsączyć. Dodać do garnka z kurczakiem i ziemniakami, włożyć tymianek oraz masło.
Zagotować bulion, wlać do garnka, przykryć i wstawić do piekarnika na 1 godzinę. W połowie pieczenia zdjąć pokrywę.
Wyłożyć kurczaka, ziemniaki i fasolkę na talerze i polać dowolną ilością sosu. Można go zagęścić rozgniatając kilka plasterków ziemniaków i łyżkę fasoli.
Kurczak biryani
Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. Cebulę pokroić w kostkę, usmażyć na oleju. Dodać do niej starty imbir i przyprawy i podsmażać razem ok. 2-3 minuty. Dodać posiekany czosnek i pokrojone w kostkę mięso. Podsmażać razem ok.10 minut. Wlać pomidory razem z zalewą i smażyć jeszcze kilka minut. Dodać ryż, wymieszać. Doprawić do smaku solą.
Sałatka gyros
Piersi z kurczaka pokroić na niewielkie kawałki i posypać przyprawą gyros. Podsmażyć na złoto na rozgrzanym na patelni oleju. W międzyczasie obrać cebulę i pokroić w krążki. Gorące mięso razem z olejem przełożyć do sporej miski. Na to szybko wrzucić cebulę i przykryć czymś, by zmiękła. Po wystygnięciu dodać kukurydzę, drobno pokrojoną kapustę pekińską oraz pokrojone w małe kostki ogórki. Zamieszać. Można doprawić jeszcze pieprzem i solą a także dodać trochę majonezu i/lub ketchupu.
Piersi kurczaka w szynce parmeńskiej w sosie z pomidorów
Piersi kurczaka oczyścić z włókien i kostek. Każdą pierś przekroić w połowie na 2 kawałki, grubszy kawałek przekroić wzdłuż na 2 cieńsze filety - w ten sposób otrzymamy z każdej piersi 3 fileciki. Kurczaka doprawić solą morską (niezbyt dużo, bo szynka może być słona), doprawić niewielką ilością świeżo zmielonego pieprzu. Zawinąć w szynkę parmeńską i odłożyć.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Podzielić na ćwiartki i wyciąć szypułki. Miąższ pokroić w kosteczkę i umieścić na sitku aby odcedzić nadmiar soku. Pomidory posypać solą, suszonym oregano i cukrem.
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwę i 1 łyżkę masła, włożyć piersi kurczaka i smażyć na umiarkowanym ogniu przez około 4 minuty, aż szynka na spodzie się zrumieni. Następnie przełożyć na drugą stronę i smażyć przez około 4 minuty. Zdjąć kurczaka z patelni i położyć na talerzyku.
Patelnię po kurczaku przestawić na największy palnik na kuchence, włożyć resztę (1 łyżkę) masła, zwiększyć ogień i dodać odcedzone pomidory (zebranych na sicie pestek nie dodawać do sosu). Smażyć na dużym ogniu przez około 2 - 3 minuty (pomidory mają intensywnie bulgotać, na koniec mają zmięknąć ale nie powinny się jeszcze rozpadać, sok z pomidorów na dużym ogniu od razu będzie się redukował i gęstniał).
Do sosu pomidorowego włożyć podsmażonego kurczaka i pogotować razem przez kilkanaście sekund. Posypać listkami bazylii.
Piersi kurczaka w porach
Odciąć zielone części porów, pozostawić białą i jasno zieloną część. Przekroić wzdłuż na 4 części i dokładnie opłukać. Pokroić w poprzek na pół centymetrowe kawałki.
Roztopić masło na większej patelni lub w garnku, dodać pory, posolić, dodać połowę tymianku i smażyć na umiarkowanym ogniu przez 5 minut od czasu do czasu mieszając (nie rumieniąc). Przykryć i dusić przez kolejne 10 minut lub do czasu aż pory całkowicie zmiękną (będą szkliste), od czasu do czasu mieszając.
W międzyczasie przygotować kurczaka: piersi położyć na desce, przeciąć wzdłuż na dwa cieńsze (kilkumilimetrowe) filety, najgrubsze części można dodatkowo rozbić tłuczkiem. Posolić, doprawić pieprzem, posypać połową tymianku i obtoczyć w mące. Roztopić 2 łyżki masła na drugiej patelni i włożyć filety, obsmażyć z każdej strony po około minucie.
Do miękkich porów wlać śmietankę i zagotować na małym ogniu. Wyjąć 1/3 część porów i zmiksować, dodać z powrotem do garnka (miksowanie części porów nie jest konieczne).
Filety zdjąć z patelni i włożyć do sosu z porów, przykryć i dusić przez około 1 - 2 minuty aż mięso nie będzie już surowe. Skropić sokiem z cytryny i posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Podawać z puree ziemniaczanym.
Piersi kurczaka zapiekane pod szynką z pomidorkami i bazylią
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Przygotować dwie formy żaroodporne o wymiarach około 20 x 30 cm lub jedną odpowiednio większą. Połączone piersi przekroić na 2 pojedyncze. Oczyścić z błonek i kostek. Ułożyć na desce wypukłą stroną do dołu. Ostrym nożem przeciąć włókna na środku piersi i rozkroić ją na dwa cieńsze filety, następnie zrobić kilka nacięć nożem (tylko z jednej strony) na głębokość około 1/2 cm (szczególnie w miejscach najgrubszych).
Oprószyć solą (niezbyt dużo, bo szynka jest słona), świeżo zmielonym pieprzem, natrzeć czosnkiem, natką pietruszki, sokiem z cytryny i oliwą extra vergine. Następnie dłońmi wymaczać w miękkim maśle (jeśli jest twarde, można je roztopić). Ułożyć w formie (nacięciami do dołu) zachowując miejsce na pomidorki. Piersi przykryć plasterkami szynki parmeńskiej.
Pomidorki ułożyć pomiędzy kawałkami piersi kurczaka rozcięciem do góry. Oprószyć solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem, cukrem, suszonym oregano. Wstawić do piekarnika na 22 minuty (dwie blaszki należy piec na jednym poziomie piekarnika, jeśli się nie zmieszczą należy najpierw upiec piersi z jednej, później z drugiej blaszki). Posypać bazylią i od razu podawać z ryżem, pieczonymi ziemniaczkami lub pieczywem.
Tarta ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą oraz drobiem
Drobno siekam cebulę i przysmażam na łyżce / dwóch oleju, w którym są suszone pomidory. Dodaję kurczaka pokrojonego w drobną kostkę. Jak już mięcho będzie obsmażone, to dodaję ok. pół słoika (można cały, jak kto lubi) pokrojonych drobno suszonych pomidorów. Chwilkę przesmażam wszystko razem, żeby mięso nabrało aromatu od pomidorów. Dodaję szpinak. Mieszam od czasu do czasu, żeby się nie przypaliło i sprawdzam stan rozmrożenia szpinaku. Jak już będzie rozmrożony i trochę przesmażony z resztą, wyłączam patelnię i dodaję ser feta pokrojony w kostkę. Mieszam z resztą farszu, ale pilnuję, żeby się za bardzo nie roztopił. Do tego dodaję dużo posiekanego czosnku (nie smażę go, żeby nie zgorzkniał).
W międzyczasie nagrzewam piekarnik do temp. 180st., wykładam formę do tarty, ciastem francuskim. Nakładam nieco schłodzony farsz. Rozbijam jajka, mieszam ze śmietaną (można też dodać odrobinę mleka, żeby rzadsze było) na jednolitą masę. Wlewam na farsz i wsadzam do piekarnika na ok. 40 - 50 min. Najlepsza jest świeża i na ciepło.
Kurczak w kremowym sosie pomidorowym
Przygotować sos pomidorowy z mascarpone: w rondelku z grubym dnem lub na głębokiej patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek, dodać cebulę i zeszklić ją mieszając od czasu do czasu. Dodać czosnek a po minucie wlać pomidory. Doprawić solą i pieprzem, cukrem i octem balsamicznym. Gotować przez około 15 minut, aż sos zgęstnieje. Zdjąć z ognia i wymieszać z listkami świeżego tymianku, serem mascarpone i oliwą z oliwek extra virgin.
W międzyczasie przygotować kurczaka: Piersi umyć, osuszyć, odciąć włókna i kostki. Oprószyć solą, pieprzem, słodką papryką. Rozgrzać dobrze patelnię, wlać olej, włożyć kurczaka i smażyć po 4 - 5 minut z każdej strony aż będzie ładnie zrumieniony. Włożyć do formy żaroodpornej, wlać sos pomidorowy, dodać czarne oliwki. Piec przez 30 minut w temperaturze 190 stopni.
W międzyczasie ugotować makaron. Podać z kurczakiem i sosem. Jeśli coś zostanie, można wrzucić makaron do sosu i podgrzać następnego dnia.
Potrawka z kurczaka
Piersi (mogą być z rosołu albo pozostałe z poprzedniego dnia udka) kroimy w paski i gotujemy na rosole razem z marchewkami pokrojonymi w ćwierć plasterki. Po jakimś czasie dodajemy groszek. Doprawiamy pieprzem cytrynowym. Nadal gotujemy przygotowując ciemną zasmażkę, którą następnie zagęszczamy całość.
Świetnie smakuje z ryżem.