Przepisy kulinarne z makaron

Makaron ze szparagami i serkiem kozim

Do gotującej się wody w garnku włożyć makaron, posolić i ugotować al dente. W międzyczasie szparagi przyciąć i odrzucić twarde końce, umyć i pokroić na 4 cm kawałki. Ugotować na parze, lekko osolić. Serek kozi pokroić na kawałki. Makaron odsączyć i przełożyć z powrotem do garnka, dodać masło i wymieszać. Dodać szparagi i szczypiorek a na końcu wymieszać z serkiem kozim. Rozłożyć na talerze, polać oliwą z oliwek i posypać parmezanem. Doprawić solą i posypać pieprzem.

Kurczak w kremowym sosie pomidorowym

Przygotować sos pomidorowy z mascarpone: w rondelku z grubym dnem lub na głębokiej patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek, dodać cebulę i zeszklić ją mieszając od czasu do czasu. Dodać czosnek a po minucie wlać pomidory. Doprawić solą i pieprzem, cukrem i octem balsamicznym. Gotować przez około 15 minut, aż sos zgęstnieje. Zdjąć z ognia i wymieszać z listkami świeżego tymianku, serem mascarpone i oliwą z oliwek extra virgin.
W międzyczasie przygotować kurczaka: Piersi umyć, osuszyć, odciąć włókna i kostki. Oprószyć solą, pieprzem, słodką papryką. Rozgrzać dobrze patelnię, wlać olej, włożyć kurczaka i smażyć po 4 - 5 minut z każdej strony aż będzie ładnie zrumieniony. Włożyć do formy żaroodpornej, wlać sos pomidorowy, dodać czarne oliwki. Piec przez 30 minut w temperaturze 190 stopni.
W międzyczasie ugotować makaron. Podać z kurczakiem i sosem. Jeśli coś zostanie, można wrzucić makaron do sosu i podgrzać następnego dnia.