Przepisy kulinarne z miód
Koktajl z pomarańczy i grapefruita
Pomarańcze i grapefruita obrać i pozbawić pestek. Zblendować razem z miodem i cynamonem. Przelać do szklanek i pić od razu po przygotowaniu.
Grzane wino
Wino podgrzewamy w garnku na małym ogniu razem z plastrami pomarańczy i ulubionymi przyprawami. Polecam przede wszystkim goździki i cynamon oraz imbir, który świetnie rozgrzewa. Pilnujemy, by się nie zagotowało, bo straci aromat. Powinno osiągnąć temperaturę 60-80'C.
Gotowe podajemy w naczyniach utrzymujących ciepło, kamionkowych lub glinianych garnuszkach z uchem lub naczyniach ze szkła żaroodpornego.
Pierniczki
Miód podgrzać z cukrem, margaryną i przyprawami. Wymieszać z mąką. Zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować na pożądaną grubość. Powycinać pierniczki, ułożyć na wysmarowaną olejem blachę. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170' około 10-15 minut.
Pierniczki po upieczeniu twardnieją. Z powrotem stają się miękkie po około 2-3 tygodniach.
Rukola z lazurem, winogronami i orzechami włoskimi w sosie miodowym
Na spód układamy rukolę, na nią orzechy włoskie, winogrona pokrojone w połówki, lazur pokrojony na części. Całość lekko polewamy sosem. Nie mieszamy.