Przepisy kulinarne z orzechy włoskie
Pieczone szparagi z pieczarkami
Ze szparagów odłamać zdrewniałe końcówki, dobrze je umyć i osuszyć. Rozłożyć na blaszce, obłożyć przeciśniętym przez praskę czosnkiem i skropić odrobiną oliwy. Piec w temperaturze 180'C ok. 10-15 minut.
W międzyczasie posiekać orzechy i uprażyć na suchej patelni. Pieczarki dokładnie umyć, osuszyć, pokroić na plasterki. Obsmażyć na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy, skropione sosem sojowym, najlepiej szybko na dużym ogniu, by nie zdążyły puścić soku. Pod koniec smażenie doprawić pieprzem.
Upieczone szparagi rozłożyć na talerze. Na nie ułożyć pieczarki i orzechy, całość posypać natką pietruszki. Podawać ciepłe.
Idealnie pasuje na kolacje, dobrze smakuje z kromką chleba z masłem.
Śliwki w boczku
Kawałek orzecha włożyć do śliwki. Całość zawinąć w plaster boczku i spiąć wykałaczką. Piec na blaszce w piekarniku nagrzanym do 200'C ok. 15 minut. Podawać zaraz po wyjęciu.
Rukola z gruszką i gorgonzolą
Na spód układamy rukolę, na nią orzechy włoskie, winogrona pokrojone w połówki, gorgonzolę i gruszkę pokrojone na części. Posypujemy słonecznikiem i polewamy sosem. Nie mieszamy.