Przepisy kulinarne z schab
Schab suszony po wileńsku
Schabu nie myć. Obsypać go cukrem i odstawić w naczyniu do lodówki na noc. Powstały syrop wylać, cukier zgarnąć z mięsa. Do suchego naczynia wsypać grubą warstwę soli i ułożyć na niej schab. Odstawić do lodówki na 12 godzin. Zmienić sól na nową i ułożyć schab na drugiej stronie i znów odstawić do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie dokładnie zgarnąć ze schabu dłonią sól, natrzeć mięso roztartym czosnkiem, posypać pieprzem i majerankiem, zawinąć w gazę i zawiązać sznurkiem. Powiesić w suchym, przewiewnym miejscu o temperaturze pokojowej na 7 - 10 dni.
Po ususzeniu przechowywać w lodówce.
Schab suszony
Mięso umyć i dokładnie osuszyć papierowymi ręcznikami.
Pieprz, kolendrę i ziele angielskie utłuc w moździerzu. Wszystkie składniki oprócz schabu wymieszać ze sobą i dokładnie posmarować nimi cały schab, również boki.
Mięso włożyć do garnka lub do innego naczynia, przykryć pokrywką i wstawić do lodówki na 4 dni. Codziennie patrzyć, czy nie puściło soków, jeśli tak, odlać je.
Po 4 dniach schab przełożyć do czystej pończochy lub cienkiej podkolanówki i owinąć go 2-3 krotnie. Przewiązać kilkakrotnie sznurkiem jak szynkę.
Powiesić schab na sznurku w przewiewnym, ciepłym miejscu i pozwolić mu się tak suszyć przez 7 dni.
Po 7 dniach zdjąć schab, usunąć pończochę i schować schab do lodówki (do naczynia, ściereczki lub folii) na 3 dni.
Schabowe nadziewane pieczarkami
Na patelni rozgrzać olej, włożyć pieczarki i cebulę, smażyć aż lekko się zrumienią a płyn całkowicie odparuje. Pod koniec dodać masło, doprawić solą oraz pieprzem.
Schab pokroić na cienkie kotlety, rozbić jeszcze bardziej tłuczkiem, doprawić solą i pieprzem. Na każdy kotlet nałożyć farsz z pieczarek, złożyć na pół, obtoczyć w jajku i bułce tartej, a następnie usmażyć. Podawać z ziemniakami z wody. Tu zamówisz jedzenie.