Przepisy kulinarne z ser

Cielak

Ciasto. Margarynę z cukrem, wodą i kakao zagotować i ostudzić. Do ostudzonej masy dodawać powoli mieszając mąkę z proszkiem a następnie żółtka. Na koniec dodać ubitą pianę z jajek i delikatnie wymieszać.

Ser. Margarynę utrzeć z serem i cukrem pudrem oraz żółtkami a na koniec z budyniem. Dodać pianę ubitą z jajek i delikatnie wymieszać.

Na blaszce wykładać łyżką na przemian ciasto i ser. Najłatwiej większość ciasta ułożyć z przerwami (będzie się rozlewać) a tam, gdzie jest go mniej, wyłożyć ser. Następie wylać resztę ciasta, żeby wyrównać.

Piec ok. 50 minut w 175'C.

Makaron ze szparagami i serkiem kozim

Do gotującej się wody w garnku włożyć makaron, posolić i ugotować al dente. W międzyczasie szparagi przyciąć i odrzucić twarde końce, umyć i pokroić na 4 cm kawałki. Ugotować na parze, lekko osolić. Serek kozi pokroić na kawałki. Makaron odsączyć i przełożyć z powrotem do garnka, dodać masło i wymieszać. Dodać szparagi i szczypiorek a na końcu wymieszać z serkiem kozim. Rozłożyć na talerze, polać oliwą z oliwek i posypać parmezanem. Doprawić solą i posypać pieprzem.

Sernikobrownies

Blaszkę 20 x 30 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali, ostudzić.

Masło i 250 g cukru pudru zmiksować na gładką masę. Następnie dodać 3 jajka - wbijając po jednym i dobrze miksując przed dodaniem kolejnego. Wlać roztopioną czekoladę, dalej miksować. Następnie dodać mąkę, wymieszać. 3/4 mikstury wyłożyć do blaszki.

W drugiej misce utrzeć ser, resztę cukru (150 g), 2 jajka i cukier waniliowy. Masa powinna mieć gładką konsystencję. Wylać masę serową na masę czekoladową. Na wierzch wylać resztę masy czekoladowej.

Piec w temperaturze 170ºC przez 45 - 60 minut. Studzić w ciepłym, ale otwartym piekarniku.

Na masę czekoladową można wyłożyć drobne sezonowe owoce np. maliny.

Brokuły zapiekane z serem

Brokuł pokroić w spore różyczki i lekko obgotować w osolonej wodzie. Powinien być dość miekki, ale nie rozwalający się. Odcedzić.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Ułożyć brokuły. Popieprzyć. Posypać startym na grubej tarce serem. Zapiekać w 180'C 15-20 minut.
Pysznie smakuje na przykład z zapiekanymi ziemniaczkami.