Przepisy kulinarne z śledzie
Śledzie z cytryną i cebulą
W dużym słoiku (o pojemności ok. 1l) lub innym szklanym naczyniu układać warstwami pokrojone śledzie, cebulę i plasterki cytryny. Między warstwy wkładać liście laurowe i kilka ziarenek ziela angielskiego. Całość dopełnić oliwą tak aby przykryła wszystkie składniki. Wstawić do lodówki na minimum 24 godziny.
Śledzie w oleju
Matiasy moczyć w wodzie 2-3 godziny, następnie osuszyć i pokroić na 3-4cm kawałki.
Cebule pokroić w pół krążki, lekko posolić, skropić sokiem z połowy cytryny, posypać cukrem i odstawić na 1 godzinę.
Śledzie ułożyć na półmisku. Skropić sokiem z pozostałej połowy cytryny. Na wierzch ułożyć cebulę i zalać taką ilością oleju, żeby wszystko przykryła.
Odstawić choć na chwilę do lodówki.
Śledzie w sosie musztardowym
Matiasy moczyć w wodzie ok. 2 godziny. Po tym czasie pokroić na większe kawałki, a ogórki i cebulę w drobną kostkę. Z pozostałych składników zrobić sos i zalać nim śledzie, wszystko razem wymieszać i najlepiej wstawić przed podaniem choć na moment do lodówki.