
Składniki
- Czas przygotowania: 5 min
 - Czas gotowania: 30 min
 - Ilość porcji: 4
 - Poziom trudności: łatwe
 
- 1 cebula
 - 3 nieduże cukinie
 - 3 ząbki czosnku
 - 0,75 litra bulionu
 - sól, pieprz
 - garść świeżo oberwanych listków tymianku
 - masło do smażenia
 
Przygotowanie
Cebulę obrać, pokroić w piórka i podsmażyć na maśle aż zmięknie. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Po około minucie dorzucić pokrojoną w kostkę cukinię (jeśli jest młoda, nie trzeba jej obierać ani wybierać nasion), listki tymianku oraz doprawić solą i pieprzem. Smażyć kilka minut. Zalać bulionem i gotować do miękkości. Zblendować. W razie potrzeby doprawić.
Na talerzach posypać delikatnie listkami tymianku lub posiekanym szczypiorkiem.





Skomentuj ten przepis