Składniki
- Czas przygotowania: 5 min
- Czas gotowania: 30 min
- Ilość porcji: 4
- Poziom trudności: łatwe
- 1 cebula
- 3 nieduże cukinie
- 3 ząbki czosnku
- 0,75 litra bulionu
- sól, pieprz
- garść świeżo oberwanych listków tymianku
- masło do smażenia
Przygotowanie
Cebulę obrać, pokroić w piórka i podsmażyć na maśle aż zmięknie. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Po około minucie dorzucić pokrojoną w kostkę cukinię (jeśli jest młoda, nie trzeba jej obierać ani wybierać nasion), listki tymianku oraz doprawić solą i pieprzem. Smażyć kilka minut. Zalać bulionem i gotować do miękkości. Zblendować. W razie potrzeby doprawić.
Na talerzach posypać delikatnie listkami tymianku lub posiekanym szczypiorkiem.
Skomentuj ten przepis