Składniki
- Czas przygotowania: 5 min
- Czas gotowania: 30 min
- Ilość porcji: 8
- Poziom trudności: łatwe
- Źródło: Magda Z-R
- 300 g czerwonej soczewicy
- 1 puszka (400 ml) pomidorów całych
- 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
- 2 marchewki
- 1 duży ziemniak lub 2 mniejsze
- 1 cebula
- przyprawy: sól, 2 łyżeczki curry, 1 łyżeczka imbiru, 1/2 łyżeczki kurkumy
Przygotowanie
Do większego garnka wsypać soczewicę. Dodać pokrojone w kostkę marchewki i ziemniaka, przekrojoną na pół cebulę, pomidory z puszki i mleko kokosowe. Całość zalać 1 litrem wody i gotować na małym ogniu pod przykryciem do zmięknięcia warzyw. Na koniec przyprawić i dolać wody, jeśli zupa jest za gęsta. Zagotować.
Tagi: mleko kokosowe, pomidory, soczewica
Skomentuj ten przepis