Makaron zapiekany z boczkiem, mozzarellą i warzywami - przepis

Makaron zapiekany z boczkiem, mozzarellą i warzywami
słabejest okdobrebardzo dobrerewelacja! (1 głosów, ocena: 5,00)
Loading...

Składniki

  • Czas przygotowania: 10 min
  • Czas gotowania: 30 min
  • Ilość porcji: 4
  • Poziom trudności: łatwe
  • Źródło:
  • 300 g makaronu
  • 1 brokuł
  • 200 g boczku wędzonego parzonego
  • 1 cebula
  • 175 g pomidorków koktajlowych
  • 125 g mozzarelli
  • 200 g słodkiej śmietanki 30%
  • 2 jajka
  • 40 g sera Gran Padano
  • sol, pieprz

Przygotowanie

Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie.
Brokuła umyć, pokroić na małe różyczki i ugotować al dente.
Boczek pokroić w cienkie paseczki, podsmażyć na patelni bez tłuszczu, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i całość jeszcze chwilę smażyć mieszając.
Do śmietanki wbić jajka, dodać odrobinę soli i pieprzu i całość wymieszać.
Do naczynia żaroodpornego włożyć odcedzony makaron i brokuły, dodać podsmażony boczek z cebulką, pokrojone w ćwiartki pomidory i pokrojoną w kostkę mozzarellę. Całość zalać śmietanką z jajkami i dobrze wymieszać. Na wierzch zetrzeć Gran Padano.
Piec w nagrzanym piekarniku, najpierw 10 minut w 180'C z termoobiegiem, a potem jeszcze 5-10 minut w 200'C z włączoną opcją grill.

Tagi: , , , , ,

Wykorzystałaś/(eś) ten przepis w swojej kuchni? Podziel się z nami swoją opinią!

Skomentuj ten przepis

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *