Makaron zapiekany z sosem serowym - przepis

Makaron zapiekany z sosem serowym
słabejest okdobrebardzo dobrerewelacja! (1 głosów, ocena: 5,00)
Loading...

Składniki

  • Czas przygotowania: 15 min
  • Czas gotowania: 1 godz
  • Ilość porcji: 3
  • Poziom trudności: łatwe
  • Źródło:
  • 1 świeży pomidor
  • 125 g mozzarelli
  • 150 g makaronu
  • 1 łyżka masła
  • do posypania: 2 łyżki bułki tartej i 4 łyżki tartego parmezanu
  • bazylia do podania

  • Sos pomidorowy:
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 mała cebula szalotka lub 1/2 zwykłej
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1/3 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 25 g masła

  • Sos serowy:
  • 125 słonego serka Philadelphia lub mascarpone
  • 40 g drobno startego parmezanu
  • 100 ml mleka
  • po 1/3 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej i świeżo zmielonego pieprzu oraz szczypta soli w przypadku użycia niesłonego mascarpone

Przygotowanie

Ugotować sos pomidorowy: do rondla lub garnka z grubym dnem włożyć pomidory, cukier, posiekaną szalotkę, pokrojony na małe kawałeczki seler, czosnek, oliwę i szczyptę pieprzu. Gotować pod przykryciem przez 15 minut, następnie zmiksować na gładki sos, dodać wino i gotować dalej pod przykryciem przez dodatkowe 20 - 30 minut. W międzyczasie możemy dodać odrobinę wodę, ale tylko wówczas gdy sos będzie za bardzo gęsty. Od czasu do czasu zamieszać. Na koniec dodać masło i po roztopieniu oraz zagotowaniu odstawić z ognia.
Przygotować formę żaroodporną o wymiarach około 20 x 30 cm lub nieco mniejszą. Pomidora pokroić na cienkie plasterki, mozzarellę porwać na kawałki lub pokroić w kostkę. Na oddzielnym talerzyku wymieszać składniki posypki: bułkę tartą oraz parmezan.
Makaron gotować w osolonym wrzątku o 2 minuty krócej niż podany czas na opakowaniu. Odcedzić zachowując 1/4 szklanki wody z makaronu. Makaron wraz z wodą włożyć z powrotem do garnka.
W czasie gdy gotuje się makaron przygotować sos serowy: do rondelka włożyć ser Philadelphia lub mascarpone oraz tarty parmezan. Mieszając podgrzewać na średnim ogniu aż sery się roztopią. Dodać mleko i wymieszać na jednolity sos, podgrzewać jeszcze przez kilkanaście sekund na małym ogniu. Odstawić z ognia, dodać gałkę muszkatołową, pieprz oraz sól jeśli używaliśmy niesłonego mascarpone. Sos wlać do garnka z odcedzonym makaronem i wymieszać.
Na dno żaroodpornej formy wyłożyć gorący sos pomidorowy. Na wierzch wyłożyć makaron z sosem, w środek powciskać kawałeczki mozzarelli. Położyć plasterki pomidora i posypać posypką, na wierzchu rozłożyć wiórki z masła. Wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200'. Wyjąć i posypać bazylią.

Tagi: , , ,

Wykorzystałaś/(eś) ten przepis w swojej kuchni? Podziel się z nami swoją opinią!

Skomentuj ten przepis

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *