Składniki
- Czas przygotowania: 10
- Czas gotowania: 45
- Ilość porcji: 4
- Poziom trudności: łatwe
- 7 sporych pietruszek
- 1 twarde jabłko
- 1 łyżka masła
- 1,5 łyżki oliwy
- 1 l wody
- przyprawy: sól, biały pieprz
Przygotowanie
W garnku rozpuścić łyżkę masła i oliwy. Poddusić 6 obranych, pokrojonych w grube plastry pietruszek. Kiedy nieco zmiękną, dodać obrane i pokrojone w cząstki jabłko. Dusić jeszcze chwilę a potem zalać wodą i gotować pod przykryciem do miękkości. Po około pół godzinie wszystko zblendować. Jeśli będzie zbyt gęste, dolać wrzątku i zamieszać. Doprawić solą i białym pieprzem.
Zupa powinna być gęsta, kremowa i dosyć ostra, ale co kto lubi.
Pod koniec gotowania się zupy rozgrzać piekarnik do 200'C. Pietruszkę, która została, obrać i obierakiem wycinać wstążki/paseczki, jakbyśmy ją dalej obierali. Włożyć je do miseczki, doprawić białym pieprzem i odrobiną oliwy i zapiec w piekarniku na blaszce wyłożonej papierem.
Uwaga, potrzebują dosłownie chwili, by stać się chrupkie. Łatwo je spalić.
Zupę podawać gorącą posypaną chipsami z pietruszki.
Tagi: pietruszka, rozgrzewająca, zupa
Skomentuj ten przepis