Składniki
- Czas przygotowania: 5 min
- Czas gotowania: 25 min
- Ilość porcji: 3
- Poziom trudności: łatwe
- Źródło: Kwestia Smaku
- 1 szklanka makaronu
- 1/2 kalafiora
- 2 płaskie łyżki masła
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej
- 300 ml mleka
- 70 - 100 g startego sera np. cheddar, gruyere, brie lub innego ulubionego
- 3 łyżki orzeszków pinii (niekoniecznie)
Przygotowanie
Makaron ugotować w osolonej wodzie. Na 3 - 4 minuty przed końcem gotowania dodać różyczki kalafiora i gotować aż makaron i kalafior będą miękkie. Ugotowane odcedzić i wyłożyć do naczynia żaroodpornego.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Na patelni roztopić masło, dodać mąkę i smażyć przez 2 minuty na umiarkowanym ogniu, co chwilę mieszając. Stopniowo wlewać mleko cały czas mieszając aż powstanie gęsty sos. Dodać starty ser i sól do smaku, mieszać aż ser się rozpuści i powstanie gładki sos.
Sosem polać kalafiora i makaron, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 15 minut, aż sos zacznie się miejscami rumienić i bulgotać. W połowie pieczenia można dodać orzeszki pinii.
Skomentuj ten przepis