Przygotowany w ten sposób łosoś jest niezwykle delikatny. Mięso nie jest suche. Ma wyraźny smak i zapach czosnku. Wspaniale komponuje się z porami.
Składniki
- Czas przygotowania: 5 min
- Czas gotowania: 20 min
- Ilość porcji: 3
- Poziom trudności: łatwe
- Źródło: Kwestia Smaku
- 3 filety z łososia
- 2 ząbki czosnku
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek plus do posmarowania folii
- 2 duże pory
- 6 łyżek posiekanego szczypiorku (albo natki pietruszki)
- 6 łyżek śmietany kremówki
- sól i pieprz
Przygotowanie
Pory przekroić wzdłuż i pokroić w poprzek na cienkie plasterki. Rozgrzać oliwę na patelni i smażyć pory przez około 8 minut na średnim ogniu, aż zmiękną, ale nie zrumienią się. Doprawić solą oraz pieprzem.
Łososia wysmarować przeciśniętym przez praskę czosnkiem i skropić sokiem z cytryny.
Rozgrzać piekarnik do 220 stopni. Z folii wyciąć 3 prostokąty, środki posmarować oliwą z oliwek. W posmarowane miejsce położyć kawałki łososia. Przykryć porami, posypać szczypiorkiem i nałożyć śmietanę. Zawinąć folię i szczelnie złączyć brzegi. Nie owijać bardzo ciasno. Dzięki zebranej parze ryba nie wyschnie.
Paczuszki z łososiem ułożyć na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika na 12 minut.
Musi być przepyszny 😀 bo zdecydowanie na takiego wygląda 🙂
bardzo apetycznie wygląda