Makaron zapiekany z kalafiorem - przepis

Makaron zapiekany z kalafiorem
słabejest okdobrebardzo dobrerewelacja! (1 głosów, ocena: 5,00)
Loading...

Składniki

  • Czas przygotowania: 5 min
  • Czas gotowania: 25 min
  • Ilość porcji: 3
  • Poziom trudności: łatwe
  • Źródło:
  • 1 szklanka makaronu
  • 1/2 kalafiora
  • 2 płaskie łyżki masła
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 300 ml mleka
  • 70 - 100 g startego sera np. cheddar, gruyere, brie lub innego ulubionego
  • 3 łyżki orzeszków pinii (niekoniecznie)

Przygotowanie

Makaron ugotować w osolonej wodzie. Na 3 - 4 minuty przed końcem gotowania dodać różyczki kalafiora i gotować aż makaron i kalafior będą miękkie. Ugotowane odcedzić i wyłożyć do naczynia żaroodpornego.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Na patelni roztopić masło, dodać mąkę i smażyć przez 2 minuty na umiarkowanym ogniu, co chwilę mieszając. Stopniowo wlewać mleko cały czas mieszając aż powstanie gęsty sos. Dodać starty ser i sól do smaku, mieszać aż ser się rozpuści i powstanie gładki sos.
Sosem polać kalafiora i makaron, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 15 minut, aż sos zacznie się miejscami rumienić i bulgotać. W połowie pieczenia można dodać orzeszki pinii.

Tagi: , ,

Wykorzystałaś/(eś) ten przepis w swojej kuchni? Podziel się z nami swoją opinią!

Skomentuj ten przepis

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *