Składniki
- Czas przygotowania: 10 min
- Czas gotowania: 75 min
- Ilość porcji: 4
- Poziom trudności: łatwe
- Źródło: Qchenne Inspiracje
- 8 pałek z kurczaka
- 2 łyżki oliwy
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 gałązka rozmarynu (ewent. 1 łyżeczka suszonego)
- 2 marchewki
- 3 łodygi selera naciowego
- 1 por
- 1 łyżka śmietany 12%
- 1 czubata łyżka mąki
- 600 ml wody
- sól, pieprz, kolendra
- koperek
Przygotowanie
Pałki umyć, natrzeć solą oraz pieprzem młotkowanym z kolendrą. Zostawić w temperaturze pokojowej na ok. 20 minut. W międzyczasie umyć, obrać i pokroić w półplasterki marchewki, łodygi selera i por.
Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę z sokiem z cytryny i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Obsmażyć na niej z obu stron pałki z kurczaka. Wrzucić pokrojone warzywa, zalać 0,5 l wody, dodać rozmaryn, zagotować i gotować na małym ogniu ok. godzinę. Po tym czasie wyjąć pałki, a do sosu na patelni wlać mąkę rozrobioną w 1/2 szklanki wody oraz śmietanę i energicznie wymieszać. Dodać koperek, ponownie włożyć pałki i gotować na małym ogniu jeszcze chwilę.
Tagi: koper, kurczak, marchewka, rozmaryn, seler naciowy
Skomentuj ten przepis