Składniki
- Czas przygotowania: 10 min
- Czas gotowania: 40 min
- Ilość porcji: 3
- Poziom trudności: łatwe
- Źródło: Kwestia Smaku
- 200 g ryżu długoziarnistego np. jaśminowego
- 1 większa pojedyncza pierś kurczaka
- 1 duża marchewka
- 1 por
- 1 cebula
- 5 ząbków czosnku
- 5 łyżek posiekanego szczypiorku
- 3 jajka
- 2 łyżki nasion sezamu
- 4 łyżki oleju roślinnego
- liście świeżej kolendry lub natka pietruszki
- 1 cytryna
Przygotowanie
Ugotować ryż (najlepiej wcześniej) i całkowicie ostudzić. Pierś kurczaka pokroić w kosteczkę, doprawić solą, pieprzem, łyżeczką soku z cytryny i wymieszać z 1 łyżką oleju.
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce. Pora opłukać i pokroić na plasterki. Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Posiekać szczypiorek. Przygotować kolendrę lub pietruszkę.
Jajka wbić do miseczki, doprawić solą i pieprzem, roztrzepać widelcem.
Na dużą patelnię wlać 3 łyżki oleju roślinnego, dodać cebulę i smażyć mieszając przez około 2 minuty, dodać czosnek i smażyć przez kolejną minutę. Dodać marchewkę i pora i smażyć co chwilę mieszając przez około 4 minuty.
Przesunąć warzywa na bok patelni a w wolne miejsce włożyć kurczaka i sezam, smażyć przez około 4 minuty, następnie wymieszać z warzywami i smażyć przez około 2 minuty.
Wsypać ryż i smażyć przez około 3 minuty co chwilę mieszając. Wlać jajko i mieszając smażyć przez około pół minuty aż jajko się zetnie, odstawić z ognia. Wymieszać ze szczypiorkiem oraz kolendrą lub pietruszką. Podawać skropione cytryną.
Skomentuj ten przepis