Ryż smażony z kurczakiem - przepis

Ryż smażony z kurczakiem
1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5 (1 głosów, ocena: 5,00)
Loading...

Składniki

  • Czas przygotowania: 10 min
  • Czas gotowania: 40 min
  • Ilość porcji: 3
  • Poziom trudności: łatwe
  • Źródło:
  • 200 g ryżu długoziarnistego np. jaśminowego
  • 1 większa pojedyncza pierś kurczaka
  • 1 duża marchewka
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 5 łyżek posiekanego szczypiorku
  • 3 jajka
  • 2 łyżki nasion sezamu
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • liście świeżej kolendry lub natka pietruszki
  • 1 cytryna

Przygotowanie

Ugotować ryż (najlepiej wcześniej) i całkowicie ostudzić. Pierś kurczaka pokroić w kosteczkę, doprawić solą, pieprzem, łyżeczką soku z cytryny i wymieszać z 1 łyżką oleju.
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce. Pora opłukać i pokroić na plasterki. Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Posiekać szczypiorek. Przygotować kolendrę lub pietruszkę.
Jajka wbić do miseczki, doprawić solą i pieprzem, roztrzepać widelcem.
Na dużą patelnię wlać 3 łyżki oleju roślinnego, dodać cebulę i smażyć mieszając przez około 2 minuty, dodać czosnek i smażyć przez kolejną minutę. Dodać marchewkę i pora i smażyć co chwilę mieszając przez około 4 minuty.
Przesunąć warzywa na bok patelni a w wolne miejsce włożyć kurczaka i sezam, smażyć przez około 4 minuty, następnie wymieszać z warzywami i smażyć przez około 2 minuty.
Wsypać ryż i smażyć przez około 3 minuty co chwilę mieszając. Wlać jajko i mieszając smażyć przez około pół minuty aż jajko się zetnie, odstawić z ognia. Wymieszać ze szczypiorkiem oraz kolendrą lub pietruszką. Podawać skropione cytryną.

Tagi: ,

Wykorzystałaś/(eś) ten przepis w swojej kuchni? Podziel się z nami swoją opinią!

Skomentuj ten przepis

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *