Przepisy kulinarne z Boże Narodzenie
Pierniczki
Miód podgrzać z cukrem, margaryną i przyprawami. Wymieszać z mąką. Zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować na pożądaną grubość. Powycinać pierniczki, ułożyć na wysmarowaną olejem blachę. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170' około 10-15 minut.
Pierniczki po upieczeniu twardnieją. Z powrotem stają się miękkie po około 2-3 tygodniach.
Likier kawowy
Nałożyć motylek. Do naczynia wbić żółtka, dodać cukier i cukier wanilinowy. Podgrzewać 5 minut 70'C na obrotach 3. Następnie dodać wódkę, mleko i kawę i znów podgrzewać 5 minut 70'C na obrotach 3.
Trufle czekoladowe
W niewielkim garnuszku zagotować śmietankę, zdjąć z ognia i dodać do niej całą pokruszoną czekoladę i łyżkę masła. Wymieszać aż do uzyskania gładkiej masy. Dodać wszystko, co chcemy mieć w środku (ja dodawałam tylko nalewkę wiśniową). Masę włożyć do lodówki na kilka godzin i co jakiś czas sprawdzać, czy za mocno nie zastygła (Jak będzie za miękka, trzeba ją podgrzać i dodać czekolady, jeśli za twarda - podgrzać i dodać śmietanki. Potem znów do lodówki.). Z masy kulać trufelki i obtaczać (najsmaczniejsze wyszły kulane w kakao). Trzymać w temperaturze pokojowej.
Nalewka bożonarodzeniowa
Pomarańczę wyszorować i pokroić w plastry. Wszystkie składniki ułożyć w szczelnym słoju i zalać wódką. Odstawić na ok. miesiąc, po tym czasie odlać do butelki.
Ryba po grecku
Warzywa zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Wrzucić do garnka. Dodać 3 łyżki oleju, przyprawy i 400 ml wody. Dusić 20 minut często mieszając. W połowie dodać przecier pomidorowy.
Można dusić dłużej, do uzyskania pożądanej konsystencji. W razie potrzeby dodać odrobinę cukru i soku z cytryny.
W czasie gdy dusi się sos, usmażyć filety panierując je w jajku i mące.