Przepisy kulinarne z czekolada
Muffinki czekoladowe
W jednej misce wymieszać składniki suche (mąka, cukier, proszek, kakao, czekolada), w drugiej mokre (olej, jajko, mleko). Połączyć mokre z suchymi. Ciasto nakładać do foremek i piec ok. 17-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200'C.
Muffinki mocno czekoladowe
Do dużej miski wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i cukier puder. Wszystko razem dokładnie wymieszać. W drugiej misce połączyć mleko, olej i jajko. Do miski z suchymi składnikami przelać składniki mokre, wymieszać łyżką niekoniecznie bardzo dokładnie. Na koniec dodać pół tabliczki posiekanej czekolady i jeszcze raz delikatnie wymieszać.
Gotowe ciasto przekładać do foremek, wierzch posypać resztą posiekanej czekolady.
Piec w temperaturze 185'C około 20 minut.
Brownie z Guinnessem
Blaszkę o wymiarach 20×30 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Czekoladę pokrój i razem z pokrojonym masłem daj do metalowej lub żaroodpornej miski, a następnie rozpuść wszystko na parze stawiając miskę nad garnkiem z gotującą się wodą.
W misce wymieszaj mąkę z proszkiem, kakao i cukrem. Dodaj rozpuszczoną czekoladę z masłem i wymieszaj.
Ubij mikserem jaja. Do ubitych jaj dodaj czekoladową masę i nadal ubijaj, aż będzie gładka. Dodaj Guinnessa i wymieszaj.
Masę wylej na blaszkę i wyrównaj.
Piecz 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180'C.
Trufle czekoladowe
W niewielkim garnuszku zagotować śmietankę, zdjąć z ognia i dodać do niej całą pokruszoną czekoladę i łyżkę masła. Wymieszać aż do uzyskania gładkiej masy. Dodać wszystko, co chcemy mieć w środku (ja dodawałam tylko nalewkę wiśniową). Masę włożyć do lodówki na kilka godzin i co jakiś czas sprawdzać, czy za mocno nie zastygła (Jak będzie za miękka, trzeba ją podgrzać i dodać czekolady, jeśli za twarda - podgrzać i dodać śmietanki. Potem znów do lodówki.). Z masy kulać trufelki i obtaczać (najsmaczniejsze wyszły kulane w kakao). Trzymać w temperaturze pokojowej.
Sernikobrownies
Blaszkę 20 x 30 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali, ostudzić.
Masło i 250 g cukru pudru zmiksować na gładką masę. Następnie dodać 3 jajka - wbijając po jednym i dobrze miksując przed dodaniem kolejnego. Wlać roztopioną czekoladę, dalej miksować. Następnie dodać mąkę, wymieszać. 3/4 mikstury wyłożyć do blaszki.
W drugiej misce utrzeć ser, resztę cukru (150 g), 2 jajka i cukier waniliowy. Masa powinna mieć gładką konsystencję. Wylać masę serową na masę czekoladową. Na wierzch wylać resztę masy czekoladowej.
Piec w temperaturze 170ºC przez 45 - 60 minut. Studzić w ciepłym, ale otwartym piekarniku.
Na masę czekoladową można wyłożyć drobne sezonowe owoce np. maliny.
Polewa czekoladowa
Margarynę rozpuścić. Dodać wodę. Potem cukier i kakao. Ciągle mieszać i starać się podgrzewać. Nie gotować! W momencie uzyskania w miarę jednolitego płynu odstawić do ostudzenia. Kiedy będzie lekko ciepłe, wbić jajko i dobrze wymieszać a najlepiej zmiksować.
Polewa jest mocno kakaowa, a dobrze wykonana zostaje lekko półpłynna.