Przepisy kulinarne z kapusta
Surówka z kapusty, marchewki i jabłka
Składniki umieścić w naczyniu miksującym tak, aby najtwardsze warzywa były na spodzie. Rozdrobnić na pożądaną wielkość kontrolując siekanie (u mnie kilkanaście sekund na obrotach 5).
Gotowana młoda kapusta
Do sporego wrzucić posiekaną kapustę i pokrojoną w plasterki marchewkę. Zalać wodą, dodać masło lub margarynę i gotować pod przykryciem na małym ogniu ok. 30 minut. Jak warzywa będą miękkie, dodać koperek i doprawić do smaku. Podawać na ciepło.
Kapusta po chińsku
Kapustę pokroić w kwadraty 1-2cm, pieczarki w plasterki, mięso w długie wąskie słupki.
Pieczarki udusić z 4 łyżkami sosu sojowego aż wyparuje sok a pieczarki będą brązowieć. Odstawić.
Mięso obtoczyć w panierce i szybko obsmażyć na 2 łyżkach oleju obracając, bo łatwo przywiera (w razie konieczności dolać olej). Po 5 minutach smażenia dodać ok. 2 łyżki sosu sojowego i smażyć obracając jeszcze 2 minuty. Odstawić.
Kapustę wrzucić do woka (duże patelni albo sporego garnka) i podsmażyć ok. 15 minut na 3 łyżkach oleju aż się lekko zeszkli. Dodać przygotowane wcześniej pieczarki oraz mięso i dusić jeszcze kilka minut.
Zasmażana młoda kapusta
Młodą kapustę pokroić na części i poszatkować. Wrzucić do garnka i wlać tyle wody, żeby się swobodnie gotowała. W niewielkim rondelku podsmażyć na złoto na maśle pokrojoną w kosteczkę cebulę. Kiedy kapusta będzie dość miękka, sprawdzić ilość wody. Powinno zostać trochę na dnie (ok. 2cm), nadmiar można odlać. Do kapusty dodać cebulkę, doprawić solą, sokiem z cytryny i sporą ilością świeżo mielonego pieprzu. Zagęścić mąką ziemniaczaną rozrobioną w niewielkiej ilości wody. Podawać od razu.