Przepisy kulinarne z soczewica
Zupa z soczewicy z mlekiem kokosowym
Do większego garnka wsypać soczewicę. Dodać pokrojone w kostkę marchewki i ziemniaka, przekrojoną na pół cebulę, pomidory z puszki i mleko kokosowe. Całość zalać 1 litrem wody i gotować na małym ogniu pod przykryciem do zmięknięcia warzyw. Na koniec przyprawić i dolać wody, jeśli zupa jest za gęsta. Zagotować.
Krem brokułowo-porowy z soczewicą
Soczewicę wypłukać i ugotować w małej ilości wody z dodatkiem majeranku.
Pory umyć, pokroić w półplasterki i zeszklić w sporym garnku na oliwie. Dodać brokuła podzielonego na różyczki i umytego (kilka malutkich różyczek zostawić do podania), zalać wodą lub bulionem tak, by go przykryła i gotować bez przykrycia, aż brokuł będzie miękki ale nadal jędrny i ładnie zielony. Zdjąć z ognia, dodać połowę soczewicy i zblendować. Przyprawić majerankiem, lubczykiem, gałką, solą i pieprzem. Dodać sok z cytryny, wymieszać. Podawać z resztą soczewicy i malutkimi różyczkami surowego brokuła.
Zupa z soczewicą i warzywami
Kolejny pomysł na jesienną pyszną, rozgrzewającą zupę.
W garnku zeszklić na oliwie drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie wlać 1,5 l wrzątku, dodać ziele angielskie, liście laurowe, pokrojone w kostkę seler i marchewkę a po chwili również pokrojone w kostkę ziemniaki i soczewicę. Całość zagotować i gotować na małym ogniu pod przykryciem. Gdy warzywa i soczewica będą prawie miękkie, dolać przecier pomidorowy i ponownie zagotować. Dodać majeranek, oregano, słodką paprykę i curry. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gdy zupa jest tylko dla dorosłych, można dodać również pieprz cayenne.
Ryż zapiekany z mielonym, dynią, pomidorami i soczewicą
W garnku na oleju zeszklić oliwę razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać mięso mielone i dokładnie obsmażyć, następnie przyprawy, wszystko dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze chwilę. Dodać ryż, soczewicę, znów wymieszać i smażyć 1-2 minuty. Po tym czasie całość zalać gorącym bulionem, dodać dynię, obrane i pokrojone w kostkę pomidory (bez soku i nasion), wymieszać i zagotować. Przelać do naczynia żaroodpornego, przykryć i zapiekać ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180'C (aż ryż będzie miękki). Posypać natką pietruszki lub kolendrą.
Całość można od początku przygotować w żaroodpornym garnku, nie będzie wtedy konieczne przelewanie.
Kotlety z soczewicy
Soczewicę zalać wodą i wstawić na średni ogień. Gotować 15-20 minut, aż będzie miękka mieszając od czasu do czasu, żeby się nie przypaliła. Pod koniec gotowania posolić.
Ugotowaną soczewicę ostudzić. Cebulę drobno posiekać. Do soczewicy dodać jajko, bułkę tartą, cebulę i przyprawy. Formować kotleciki i smażyć je, na dobrze rozgrzanym oleju, na średnim ogniu. Przewracać dopiero, jak jedna strona się porządnie podsmaży.
Podawać z ulubionymi dodatkami.