Składniki
- Czas przygotowania: 5 min
- Czas gotowania: 12 min
- Ilość porcji: 2
- Poziom trudności: łatwe
- Źródło: Kwestia Smaku
- pęczek zielonych szparagów
- gotowe ciasto francuskie
- szynka cienko pokrojona (np. gotowana, suszona parmeńska lub serrano)
- tarty ser (parmezan, grana padano, cheddar)
- oliwa
- sól morska
Przygotowanie
Szparagi opłukać, odłamać i wyrzucić zdrewniałe grubsze końce.
Ciasto francuskie rozwałkować, wyciąć 6 kwadratów i ułożyć je na blaszce do pieczenia. Przykryć plasterkiem lub połową większego plasterka szynki, na środek, po ukosie kwadratu położyć szparagi, pośrodku posypać tartym serem.
Najpierw owinąć szynkę wokół szparagów, a następnie ciasto francuskie. Wystające szparagi posmarować oliwą i posypać solą.
Blaszkę wstawić do piekarnika i piec przez 12 minut w piekarniku nagrzanym do 220'C.
Tagi: ciasto francuskie, szparagi
jakie ładne rumiane 😉 chętnie bym porwała