Przepisy kulinarne z mozzarella
Makaron zapiekany z boczkiem, mozzarellą i warzywami
Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie.
Brokuła umyć, pokroić na małe różyczki i ugotować al dente.
Boczek pokroić w cienkie paseczki, podsmażyć na patelni bez tłuszczu, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i całość jeszcze chwilę smażyć mieszając.
Do śmietanki wbić jajka, dodać odrobinę soli i pieprzu i całość wymieszać.
Do naczynia żaroodpornego włożyć odcedzony makaron i brokuły, dodać podsmażony boczek z cebulką, pokrojone w ćwiartki pomidory i pokrojoną w kostkę mozzarellę. Całość zalać śmietanką z jajkami i dobrze wymieszać. Na wierzch zetrzeć Gran Padano.
Piec w nagrzanym piekarniku, najpierw 10 minut w 180'C z termoobiegiem, a potem jeszcze 5-10 minut w 200'C z włączoną opcją grill.
Makaron z mięsem w sosie serowo-pomidorowym
Na dużej głębokiej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić czosnek granulowany i smażyć około minutę. Dodać mięso, zioła (najlepiej posiekane świeże, ale mogą być też mrożone lub suszone) i smażyć mieszając, aż będzie gotowe (około 5-10 minut). Doprawić do smaku.
W misce wymieszać pomidory z puszki, sos pomidory, cukier i wodę.
Na mięso ułożyć porcję makaronu, zalać sosem pomidorowym i gotować pod przykryciem około 20 minut, co 5 minut całość mieszając. Po tym czasie dodać ricottę i pokrojoną w kostkę mozzarellę. Wymieszać i podgrzać całość jeszcze 5 minut. Podawać posypane parmezanem.
Makaron zapiekany z sosem serowym
Ugotować sos pomidorowy: do rondla lub garnka z grubym dnem włożyć pomidory, cukier, posiekaną szalotkę, pokrojony na małe kawałeczki seler, czosnek, oliwę i szczyptę pieprzu. Gotować pod przykryciem przez 15 minut, następnie zmiksować na gładki sos, dodać wino i gotować dalej pod przykryciem przez dodatkowe 20 - 30 minut. W międzyczasie możemy dodać odrobinę wodę, ale tylko wówczas gdy sos będzie za bardzo gęsty. Od czasu do czasu zamieszać. Na koniec dodać masło i po roztopieniu oraz zagotowaniu odstawić z ognia.
Przygotować formę żaroodporną o wymiarach około 20 x 30 cm lub nieco mniejszą. Pomidora pokroić na cienkie plasterki, mozzarellę porwać na kawałki lub pokroić w kostkę. Na oddzielnym talerzyku wymieszać składniki posypki: bułkę tartą oraz parmezan.
Makaron gotować w osolonym wrzątku o 2 minuty krócej niż podany czas na opakowaniu. Odcedzić zachowując 1/4 szklanki wody z makaronu. Makaron wraz z wodą włożyć z powrotem do garnka.
W czasie gdy gotuje się makaron przygotować sos serowy: do rondelka włożyć ser Philadelphia lub mascarpone oraz tarty parmezan. Mieszając podgrzewać na średnim ogniu aż sery się roztopią. Dodać mleko i wymieszać na jednolity sos, podgrzewać jeszcze przez kilkanaście sekund na małym ogniu. Odstawić z ognia, dodać gałkę muszkatołową, pieprz oraz sól jeśli używaliśmy niesłonego mascarpone. Sos wlać do garnka z odcedzonym makaronem i wymieszać.
Na dno żaroodpornej formy wyłożyć gorący sos pomidorowy. Na wierzch wyłożyć makaron z sosem, w środek powciskać kawałeczki mozzarelli. Położyć plasterki pomidora i posypać posypką, na wierzchu rozłożyć wiórki z masła. Wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200'. Wyjąć i posypać bazylią.
Makaron zapiekany z brokułami i łososiem
Łososia pokroić w większą kostkę (około 2 cm), włożyć do formy żaroodpornej o wymiarach około 20 x 30 cm, doprawić solą, pieprzem, dodać sok z cytryny i oliwę, wymieszać.
Makaron ugotować w osolonej wodzie, skracając czas gotowania o około 1 - 2 minuty (uwaga: nie dodajemy więcej makaronu, bo wchłonie cały sos i zapiekanka wyjdzie za sucha). Makaron wyłowić łyżką cedzakową i wyłożyć na talerz.
Wodę po makaronie ponownie zagotować, wrzucić zamrożone brokuły i na większym ogniu zagotować. Gotować przez 7 minut, odcedzić na sitku i przelać chłodną wodą.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni (góra i dół bez termoobiegu). Wstawić naczynie z łososiem i piec przez 10 minut, rybę wyjąć z piekarnika, ale piekarnika nie wyłączać.
Do małego garnka włożyć Philadelphię, dodać parmezan i mieszając roztopić na małym ogniu, wlać mleko i wymieszać na gładki sos, chwilę podgrzać na małym ogniu, doprawić solą, pieprzem i gałką. Odstawić z ognia.
Ugotowany makaron wymieszać z sosem serowym oraz pokrojoną na kosteczki mozzarellą, dodać do naczynia z łososiem razem z brokułami i wszystko delikatnie przemieszać i rozłożyć równomiernie w formie.
Wymieszać mielone migdały i Parmezan, posolić, posypać po zapiekance i wstawić do piekarnika na 15 minut (190 stopni C).
Tarta z łososiem, mozzarellą i pomidorami
Pokrojone w kostkę pomidory (sparzone, zahartowane, bez gniazd i skórek) odstawiamy na bok. Do miski wbijamy jaja, dodajemy śmietanę oraz szczyptę soli i pieprzu. Całość mieszamy w misce widelcem do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy.
Formę do tarty smarujemy masłem od środka. Odstawiamy na bok.
Schłodzone ciasto francuskie delikatnie wałkujemy z obu stron na blacie posypanym mąką (rozwałkowane ciasto musi być cienkie). Formę wykładamy ciastem, które dokładnie dociskamy do dna i brzegów formy. Spód ciasta nakłuwamy widelcem. Za pomocą wałka usuwamy wystające brzegi ciasta (formę z ciastem możemy również wstawić do zamrażalnika na około 20 min w celu uzyskania lepszego efektu).
Na cieście rozkładamy łososia, pokrojoną mozzarellę (tworzymy wachlarz z kawałków łososia i mozzarelli) i wszystko posypujemy szczypiorkiem. Dodajemy pokrojone w kosteczkę pomidory. Doprawiamy solą i pieprzem, zalewamy mieszanką jajek i śmietany. Dodajemy kilka porwanych listków świeżej bazylii.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160°C (termoobieg) lub 180°C (góra-dół) przez około 20-25 min (aż do całkowitego ścięcia się masy z jajek i śmietany).
Upieczoną tartę ozdabiamy listkami bazylii.