Makaron z mięsem w sosie serowo-pomidorowym - przepis

Makaron z mięsem w sosie serowo-pomidorowym
słabejest okdobrebardzo dobrerewelacja! (1 głosów, ocena: 5,00)
Loading...

Składniki

  • Czas przygotowania: 3 min
  • Czas gotowania: 35 min
  • Ilość porcji: 3
  • Poziom trudności: łatwe
  • Źródło:
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • puszka/kartonik krojonych pomidorów (400g)
  • 200g sosu pomidorowego
  • kulka mozzarelli
  • 250g sera ricotta
  • makaron
  • przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżka czosnku granulowanego, po 1 łyżce bazylii, oregano i tymianku, 1 łyżka cukru
  • 1 szklanka wody
  • parmezan do posypania
  • 2 łyżki oliwy

Przygotowanie

Na dużej głębokiej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić czosnek granulowany i smażyć około minutę. Dodać mięso, zioła (najlepiej posiekane świeże, ale mogą być też mrożone lub suszone) i smażyć mieszając, aż będzie gotowe (około 5-10 minut). Doprawić do smaku.
W misce wymieszać pomidory z puszki, sos pomidory, cukier i wodę.
Na mięso ułożyć porcję makaronu, zalać sosem pomidorowym i gotować pod przykryciem około 20 minut, co 5 minut całość mieszając. Po tym czasie dodać ricottę i pokrojoną w kostkę mozzarellę. Wymieszać i podgrzać całość jeszcze 5 minut. Podawać posypane parmezanem.

Tagi: , , , , ,

Wykorzystałaś/(eś) ten przepis w swojej kuchni? Podziel się z nami swoją opinią!

Skomentuj ten przepis

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *