Przepisy kulinarne z pomidory

Leczo z chorizo i kukurydzą

Przygotować warzywa. Paprykę pokroić w kostkę. Kukurydzę obkroić z nasion, kolby wyrzucić, kukurydzę z puszki odcedzić. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać i pokroić w kosteczkę. Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek zetrzeć na tarce o małych oczkach lub rozgnieść praską. Kiełbasę pokroić na cienkie plasterki.
Do szerokiego garnka z grubym dnem włożyć kiełbasę i smażyć na umiarkowanym ogniu z dwóch stron aż lekko się zrumieni, a tłuszcz się wytopi. Kiełbasę wyjąć na talerz.
Na wytopionym tłuszczu zeszklić cebulę, dodać czosnek i smażyć przez minutę. Dodać paprykę w proszku (słodką, ostrą, wędzoną) i smażyć kilkanaście sekund. Dodać kukurydzę oraz paprykę i smażyć przez 3 minuty od czasu do czasu mieszając.
Następnie dodać pomidory i zagotować. Dodać sos pomidorowy, doprawić solą i pieprzem, przykryć i gotować przez około 12 minut na umiarkowanym ogniu, aż warzywa będą miękkie.
Dodać odłożoną kiełbasę, posypać szczypiorkiem. Podawać z pieczywem lub z ryżem.

Kurczak biryani

Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. Cebulę pokroić w kostkę, usmażyć na oleju. Dodać do niej starty imbir i przyprawy i podsmażać razem ok. 2-3 minuty. Dodać posiekany czosnek i pokrojone w kostkę mięso. Podsmażać razem ok.10 minut. Wlać pomidory razem z zalewą i smażyć jeszcze kilka minut. Dodać ryż, wymieszać. Doprawić do smaku solą.

Tarta z łososiem, mozzarellą i pomidorami

Pokrojone w kostkę pomidory (sparzone, zahartowane, bez gniazd i skórek) odstawiamy na bok. Do miski wbijamy jaja, dodajemy śmietanę oraz szczyptę soli i pieprzu. Całość mieszamy w misce widelcem do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy.
Formę do tarty smarujemy masłem od środka. Odstawiamy na bok.
Schłodzone ciasto francuskie delikatnie wałkujemy z obu stron na blacie posypanym mąką (rozwałkowane ciasto musi być cienkie). Formę wykładamy ciastem, które dokładnie dociskamy do dna i brzegów formy. Spód ciasta nakłuwamy widelcem. Za pomocą wałka usuwamy wystające brzegi ciasta (formę z ciastem możemy również wstawić do zamrażalnika na około 20 min w celu uzyskania lepszego efektu).
Na cieście rozkładamy łososia, pokrojoną mozzarellę (tworzymy wachlarz z kawałków łososia i mozzarelli) i wszystko posypujemy szczypiorkiem. Dodajemy pokrojone w kosteczkę pomidory. Doprawiamy solą i pieprzem, zalewamy mieszanką jajek i śmietany. Dodajemy kilka porwanych listków świeżej bazylii.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160°C (termoobieg) lub 180°C (góra-dół) przez około 20-25 min (aż do całkowitego ścięcia się masy z jajek i śmietany).

Upieczoną tartę ozdabiamy listkami bazylii.

Spaghetti bolognese

Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, wrzucić pokrojoną w kostkę marchewkę i podsmażyć chwilę. Dodać pokrojoną cebulę i poczekać, aż się zeszkli. Następnie dodać mięso i całość lekko podsmażyć. Wtedy dorzucić pomidory z puszki i sprasowany czosnek. Całość gotować na małym ogniu kilka minut. Na koniec doprawić.

Podawać z makaronem. Można posypać startym serem i udekorować listkami świeżej bazylii.

Piersi kurczaka w szynce parmeńskiej w sosie z pomidorów

Piersi kurczaka oczyścić z włókien i kostek. Każdą pierś przekroić w połowie na 2 kawałki, grubszy kawałek przekroić wzdłuż na 2 cieńsze filety - w ten sposób otrzymamy z każdej piersi 3 fileciki. Kurczaka doprawić solą morską (niezbyt dużo, bo szynka może być słona), doprawić niewielką ilością świeżo zmielonego pieprzu. Zawinąć w szynkę parmeńską i odłożyć.

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Podzielić na ćwiartki i wyciąć szypułki. Miąższ pokroić w kosteczkę i umieścić na sitku aby odcedzić nadmiar soku. Pomidory posypać solą, suszonym oregano i cukrem.
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwę i 1 łyżkę masła, włożyć piersi kurczaka i smażyć na umiarkowanym ogniu przez około 4 minuty, aż szynka na spodzie się zrumieni. Następnie przełożyć na drugą stronę i smażyć przez około 4 minuty. Zdjąć kurczaka z patelni i położyć na talerzyku.

Patelnię po kurczaku przestawić na największy palnik na kuchence, włożyć resztę (1 łyżkę) masła, zwiększyć ogień i dodać odcedzone pomidory (zebranych na sicie pestek nie dodawać do sosu). Smażyć na dużym ogniu przez około 2 - 3 minuty (pomidory mają intensywnie bulgotać, na koniec mają zmięknąć ale nie powinny się jeszcze rozpadać, sok z pomidorów na dużym ogniu od razu będzie się redukował i gęstniał).

Do sosu pomidorowego włożyć podsmażonego kurczaka i pogotować razem przez kilkanaście sekund. Posypać listkami bazylii.

Leczo

Leczo jest jednogarnkową potrawą węgierską. Jej podstawą są kolorowe papryki, pomidory, cebula oraz kiełbasa i/lub boczek. Ja zwykle dodaję również… Czytaj dalej »

W sporym rondlu albo garnku z grubym dnem na sporej ilości oliwy szklimy pokrojoną w piórka sporą ilość cebuli. Dodajemy pokrojoną paprykę i dusimy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Jak papryka lekko zmięknie, dodajemy pokrojony w kostki kabaczek i dalej dusimy. Pod koniec dodajemy obrane ze skórki i pokrojone pomidory oraz pokrojoną w drobną kostkę ostrą papryczkę. W międzyczasie na patelni podsmażamy kiełbasę na boczku. Jak się dobrze zrumieni, całość dodajemy do lecza. Chwilę jeszcze dusimy. Możemy zagęścić mąką np. w formie zasmażki. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Po chwili wyłączamy i staramy się poczekać, aż wszystko się przegryzie. Nie jest to jednak konieczne! Leczo powinno być lekko słodkawe ale dość ostre.

Makaron z fasolką i pomidorami

W dużym garnku zagotować wodę, włożyć fasolkę, posolić i ugotować ją do miękkości. Fasolkę wyjąć łyżką cedzakową, wodę zachować. Do wody po fasolce dodać więcej soli, zagotować, włożyć makaron i ugotować go al dente.
Z fasolki odciąć szypułki i pokroić ją na kawałki. Pomidory sparzyć wkładając je na chwilę do wody z makaronem. Obrać ze skórki i pokroić na ćwiartki, włożyć do głębokiego talerza. Usunąć nasiona z pomidorów (robić to nad talerzem) oraz część powstałego soku. Miąższ pomidorów pokroić (wciąż w talerzu) w kosteczkę i razem z resztą soku wymieszać z solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz połową oliwy extra vergine.
Makaron odcedzić i włożyć z powrotem do garnka, dodać fasolkę, pomidory wraz z sokiem i wszystko delikatnie wymieszać. Przesunąć makaron na bok garnka i na wciąż gorące dno wrzucić kawałki masła. Gdy masło się roztopi przykryć garnek i kilkakrotnie nim potrząsnąć mieszając wszystkie składniki.
Wyłożyć do talerzy. W razie konieczności doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem, polać resztą oliwy extra vergine i posypać bazylią.

Sałatka grecka

Oryginalna grecka sałatka nie zawiera sałaty. Warzywa są nieobrane, niedbale pokrojone. Feta w grubym plastrze. Doprawiona jest przede wszystkim dużą ilością oregano i skropiona oliwą z oliwek.

Piersi kurczaka zapiekane pod szynką z pomidorkami i bazylią

Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Przygotować dwie formy żaroodporne o wymiarach około 20 x 30 cm lub jedną odpowiednio większą. Połączone piersi przekroić na 2 pojedyncze. Oczyścić z błonek i kostek. Ułożyć na desce wypukłą stroną do dołu. Ostrym nożem przeciąć włókna na środku piersi i rozkroić ją na dwa cieńsze filety, następnie zrobić kilka nacięć nożem (tylko z jednej strony) na głębokość około 1/2 cm (szczególnie w miejscach najgrubszych).
Oprószyć solą (niezbyt dużo, bo szynka jest słona), świeżo zmielonym pieprzem, natrzeć czosnkiem, natką pietruszki, sokiem z cytryny i oliwą extra vergine. Następnie dłońmi wymaczać w miękkim maśle (jeśli jest twarde, można je roztopić). Ułożyć w formie (nacięciami do dołu) zachowując miejsce na pomidorki. Piersi przykryć plasterkami szynki parmeńskiej.
Pomidorki ułożyć pomiędzy kawałkami piersi kurczaka rozcięciem do góry. Oprószyć solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem, cukrem, suszonym oregano. Wstawić do piekarnika na 22 minuty (dwie blaszki należy piec na jednym poziomie piekarnika, jeśli się nie zmieszczą należy najpierw upiec piersi z jednej, później z drugiej blaszki). Posypać bazylią i od razu podawać z ryżem, pieczonymi ziemniaczkami lub pieczywem.

Chili con carne

Cebulę obrać, umyć, drobno posiekać. Olej rozgrzać. Podsmażyć cebulę, aż będzie lekko szklista. Dodać mięso. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w małe kawałki. Dodać do mięsa razem z fasolą i pomidorami. Warzywa z mięsem dusić pod przykryciem, aż do odparowania pomidorowego soku. W trakcie duszenia dodać obrany i zmiażdżony czosnek. Doprawić do smaku solą, pieprzem, mieloną papryką i co kto
lubi. : tabasco, pieprz cayenne itd.

Podawać z ryżem, pieczywem lub tortillą.